Ревю – Grooveshark

4
Добави коментар

НОВО: След като написах поста пичовете от Grooveshark изцяло смениха интерфейса и сега вече наистина къртят мивки. Добавих няколко картинки от новия, можете да ги разгледате накрая на поста.

Имах една колекция от MP3-ки вкъщи, свалях си нови и бях щастлив собственик на MP3 плейър, докато не почнах работа. Тогава нямаше как наведнъж да си пренеса колекцията до офиса и да слушам там, та се задоволявах с радио.

Другия ми проблем когато слушам музика (а аз слушам много, един такъв меломан съм си), е че рядко се появява някоя нова група която да ми хареса. Т.е. музиканти има, но аз не знам за тяхното съществуване, въпреки че е много вероятно да ми допаднат.

Тези два мои проблема вече си имат решение, което се казва Grooveshark. С една дума това е уеб приложение, през което може да слушате всякаква музика…. безплатно. Правите си акаунт… търсите песни, подреждате ги в плейлистове, гласувате за тези които ви харесват, търсите в плейлистовете на други потребители, добавяте приятели с подобен на вашия вкус, използвате Autoplay, за автоматични плейлистове с подобни песни на тези които слушате… и много други неща.

Общо взето преди да почна да ползвам Grooveshark бях намерил една търсачка наречена Audiolizer. Тя обаче практически търсеше песни само в YouTube, и когато оттам махнат даден клип заради авторски права ставаше пак неприятно. Освен това потребителският интерфейс беше на светлинни години назад. Grooveshark е изключително лесен за ползване. Освен това няма махане на песни… поради простата причина, че пичовете имат договори с различни студия и им плащат за използването на песните им на сайта, или за доказани нарушения на права.

Общо взето това за мен представлява идеалното въплъщение на Уеб 2.0 в музикалната индустрия и е пример за нещо, което може да я възроди като цяло.

Не намирате вашата песен (случвало ми се е само веднъж)? Ами може просто веднъж да я качите като MP3 и след това цял свят да я слуша. Наистина мисля, че имат бъдеще, заради бизнес модела, който са избрали, освен това техническата имплементация от гледна точка на крайния потребител е ако не перфектна, то много добра.

Не бих се изненадал ако след 10 години свалянето на музика се е превърнало в отживелица, и всичко е стрийминг. Grooveshark определено имат голям напредък в тази посока. Ако можех да го синхронизирам и с MP3 плейъри за случаите когато съм в движение, бих зарязал всякакъв друг инструмент за слушане на музика. Хвърлете му един поглед, струва си. Ето и няколко скрийншота: