Кристиано Роналдо спечели Златната топка

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Звездата на Реал (Мадрид) и националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо спечели „Златната топка” за най-добър футболист на 2013 година и остави след себе в класацията Франк Рибери (Байерн) и Лионел Меси (Барселона).

28-годишният португалец, който почти сам класира националния тим на родината си за Мондиал 2014 в Бразилия, взима за втори път след 2008 година обединената награда на ФИФА и списание “Франс футбол”. Отличието се връчва след гласуване на селекционерите и капитаните на националните отбори в света и кореспондентите на френското спортно издание. През 2008 година подгласници на Роналдо бяха Лионел Меси и Фернандо Торес.

Рекордьор с четири поредни спечелени отличия е голмайсторът на Барселона Лионел Меси, който остана трети за 2013 година. През 2012 година, когато аржентинецът взе „Златната топка” за четвърти път и влезе в историята негови подгласници бяха Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста. Преди Меси нито един играч в историята на футбола не бе печелил “Златната топка” четири пъти в кариерата си. С по три приза са Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко ван Бастен. Платини е взимал “Златната топка” в три поредни години.