Храните, които бременните (не) трябва да похапват

13
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Бременна сте? Честито! Намирате се на прага на приключение, което, повярвайте ми, ще осмисли целия ви живот. Няма нищо по-хубаво (макар и страшно) да усещате как в коремa ви расте и се развива същество, което ще прилича на вас. П-р-е-к-р-а-с-н-о е!

Ще трябва, разбира се, да се справите с много предизвикателства, но няма как – това е положението. Едно от тях определено ще е храненето. Сега вече наистина трябва да прибегнете към балансирано и здравословно меню, ако искате:

а) детето ви да се роди здраво

б) да не качвате излишно тегло и да запазите „обществено коректна“ форма.

Може би не знаехте, но скоро ще научите, че има определен списък от храни, които уж е препоръчително да изключите от съществуването си. Черната хроника е дългичка, но не ви съветвам да я приемате за чиста монета. Истината е, че въпросните продукти няма да ви навредят, ако ги консумирате с мярка и дори могат да ви бъдат полезни в определени ситуации.

Нека видим няколко от най-„опорочените“ обаче:

Фъстъците

Преди години експертите размахваха пръст пред дамите с коремче и ги заплашваха, че споменатите ядки са техен върл враг, да не кажем – най-големият. Най-вече, защото в солените изкушения имало разни вещества, които повишавали риска от развитие на алергии при бебето след раждане. През 2012-та обаче един малък екип от специалисти доказа тъкмо обратното: че похапването на до 30 грама фъстъци (и на други ядки) дневно може да намали риска от появата на астма и други подобни състояния.

Ако има нещо доказано зловещо в ядките обаче, то тя е тяхната безапелационна калоричност и способността им да се свързват с влошаването на налични хемороиди. Точка.

sxc.hu

Цитрусовите плодове

Те редовно са анатемосвани по същата причина – заради риска от алергии, който могат да създадат и увеличат до гигантизъм. Дали има резон в подобни притеснения обаче… трудно може да се каже на 100%.

Варивата

Смята се, че същите задълбочават изключително много проблема с газовете, който е особено срещано явление при бременните заради нарушеното им храносмилане. Там е работата обаче, че бобът и неговите събратя са супер източник на важни микро и макроелементи. Затова, лично аз, не ви съветвам да ги изключвате напълно от менюто си. Просто не прекалявайте с консумацията им и нещата ще се наредят.

Кафето

Видите ли двете чертички, веднага трябва да се откажете от кофеиновата напитка, иначе… лошо. Това може би ви внушават разни индивиди. Истината е всъщност, че спокойно можете да си консумирате по една чаша кафе на ден, стига тя да не причинява очебиен дискомофорт на нервната ви система. Нещо повече, безкофеиновото не е за предпочитане. За направата му се използват какви ли не вещества, така че „оригиналът“ е по-добрият избор.

Казват също, че алкохолът трябва е абсолютно табу в този период от живота ви. Но бирата и червеното вино (в скромни количества) могат и да се окажат ваши приятели 🙂 Зависи от това колко често и по колко ги викате за компания.

Спирам със списъка до тук, но обещавам да го допиша съвсем скоро 🙂 Междувременно, ще се радвам да изкажете мнение – кои храни ви забраниха по време на бременност? От кои се отказахте сами и за кои сте сигурни, че ви създадоха проблем или ви направиха добра услуга?