Почина най-възрастното дете в света

3
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

На 13 години Сам Бърнс бил диагностициран с рядкото генетично заболяване прогерия, което причинява преждевременно остаряване. Тогава докторите предупредили неговите родители, че детето им най-вероятно няма да живее дълго.

На 11 януари Сам трябвало да посети плейофен мач, но на стадион „Жилет“ в Масачузетс, е била оповестена минута мълчание в памет на починалия предния ден, достигнал 17 години младеж. Той от всичко на света обичал най-много американския футбол.

Случаите на заболяването прогерия в света са 80. Децата носещи тази болест се раждат изглеждащи привидно здрави, но на възраст между 18 и 24 месеца проявяват редица симптоми на ускорено застаряване. Независимо, че родителите на Сам не са разпространили почти никаква допълнителна информация относно кончината на детето им, HBO представи голяма част от живота на въпросното дете в документалния филм „Животът според Сам“. Последният дебютира на кино фестивала „Сънданс“ през октомври 2013 г.

Именно на премиерата на филма младият Бърнс се запознал със собственика на Patriots Робърт Крафт, който впоследствие дарил 500 хиляди долара за борба с коварното заболяване.