Граждани обявиха война на Пеевскии по улиците на София и в Интернет

13
Добави коментар
rhp
rhp

„Лафка” постави нова фронтова линия срещу олигархията

 

Нова протестна вълна под кодовото име „Лафка” се  разпространява като зимен вирус на недоволните граждани в София, срещу медийния олигарх и депутат от ДПС Делян Пеевски.

От няколко дни районът на НДК е облепен със стикери „Не купувай от лавка, остави Пеевски гладен”. Плакатите са разлепени и на стотици други места в столицата. Във Фейсбук пък набира сили протестна група „АЗ НЕ Купувам от „Lafka“, която вече има над 30 хил. последователи (виж ТУК). Тя се обявява против пазаруването от новия монопол, заради който бяха закрити и премахната редица малки магазинчета и павилиони в София, за да изникнат на тяхно място лавките на човека, който взриви миналото лято морално България с протести. 

Съпротивата тръгна, след като ДПС вече инициира закон, който налага пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите. Според него тютюневи изделия ще могат да се купуват от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс, провеждан от НАП. Търговците ще трябва да постигнат на множество изисквания, на които всъщност ще отговаря само „Lafka“. 

Алюзията с комунистическата лавка пък се оказа нова верига от търговски обекти за т.нар. импулсни стоки, собственост на компанията “Табак маркет”, която се свързва с Делян Пеевски и Корпоративна банка. Иронично гражданите вече я наричат „Лапка”, заради неимоверната лакомия на собствениците й да монополизират всички сфери на живота, но не чрез пазарни принципи, а с политически лостове.

Любопитна подробност е, че депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, известен като Ментата и Светеца, се афишира като инициатор и на предложението за концентриране на цигарената търговия в ръцете на корпорацията, която по думите на Татяна Дончева е взела от Станишев на концесия правителството на Орешарски.

Идеята на управляващите да ограничат продажбата на тютюневи изделия само в определени за това търговски обекти среща сериозни резерви от страна на икономически експерти. Представителите на чуждите цигарени компании са скандализирани от лобистката поправка в полза на „Булгартабак“ и въобще на тютюневия и алкохолния бизнес, гравитиращ около Корпоративна търговска банка (КТБ), коментирайки, че дори обмислят крайна мярка – напускане на българския пазар.

В няколко квартала на София граждани готвят подписки срещу окупацията на „Lafka“. От „Бели брези” се гневят, че около Нова година до пазара „Красно село” разчистили оборотно магазинче за хляб и на негово място побили лавка на Пеевски.