Фолат и фолиева киселина, къде е разликата? – БГ-БИО

1
Добави коментар
shashma
shashma

Фолат е общия термин на група водноразтворими витамини известни като Б9 и срещащи се естествено в храната. Фолиевата киселина е синтетично съединение използвано в хранителните добавки и мултивитамини.

 

Съединението тетрахидрофолат(THF) е формата, която се използва основно от човешкото тяло. За разлика от естествените фолати, които се превръщат в ТХФ в тънкото черво, фолиевата киселина минава сериозна обработка в черния дроб.

 

Няколко изследвания потвърждават присъствието на неметаболизирана фолиева киселина в кръвта на хора приемали мултивитамини или обогатени с фолиева киселина храни. Фактически хората не са били в досег до фолиева киселина до преди изкуственото и синтезиране през 43-та година.

 

Рискове и странични ефекти на фолиевата киселина

Множество изследвания свързват приема на фолиева киселина с увеличено количество случаи на рак. Увеличен прием на фолиева киселина може да маскира недостиг на витамин Б12 и увреждане на нервите на ЦНС при по-възрастните хора.

 

Естествен фолат

Приемът на естествен фолат с храната е жизненоважен за здравето. Фолата спомага за пълното развитие на червените кръвни телца, намалява нивата на хомоцистеина в кръвта, поддържа функцията на нервната система и предотвратява спина бифида при бременност.

 

Храни богати на фолат

Източници на фолат са тъмнолистните зеленчуци като спанак, маруля, магданоз, копър, зеле, броколо, цвекло и др.

 

Хранителни добавки

Ако смятате, че приемате твърде малко фолат с храната можете да пиете хранителни добавки и витамини съдържащи 5-МТХФ(5-метилтетрахидрофолат). Избягвайте продукти на които пише фолиева киселина макар, че на нашия пазар те преобладават.