По-високи заплати в МВР

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

По-високи заплати в МВР

15 Януари 2014 | 07:55

/КРОСС/ Основната заплата за длъжност в МВР ще бъде вдигната не с 5, а с 8%, съобщи пред „Преса“ зам. вътрешният министър Васил Маринов. Възнагражденията ще бъдат увеличени на всичките около 50 000 служители на ведомството.

Вицепремие­рът Цветлин Йовчев обеща през септември миналата година ръст от 5 на сто само за полицейските служители. Сега са намерени резерви и скокът на заплатите ще бъде 8 на сто за всички в МВР. По-високите ставки ще бъдат гласувани от кабинета през февруари, като ще влязат в сила със задна дата от 1 януари. Увеличението ще бъде изплатено на служителите в края на следващия месец.

Възнагражденията в МВР се формират от два компонента – заплата за категория и заплата за длъжност, което е определено с постановление на Министерския съвет. Осемте процента ще се начисляват за длъжност. За новопостъпил редови полицай размерът на това възнаграждение е 216 лв., което след увеличението от осем на сто ще стане към 235 лв. Полицаят получава и възнаграждение за категория, което за новопостъпили служители е 324 лв.

Така той ще вземе общо към 560 лв. месечна заплата. Върху нея начисляват добавки от 120 лв. порцион за храна и напитки, още стотина лева за специфични условия на труд, извънреден труд и др. Така току-що назначен служител на реда със средно образование може в края на месеца да вземе и към 800 лв. Инспектори, разузнавачи, разследващи полицаи пък ще вземат между 50 и 70 лв. повече. А хората, заемащи най-висшите ръководни длъжности като шеф на областна дирекция – към 100 лв. отгоре.

При по-старите служители парите са повече, защото те вземат и по 2% за прослужено време, като индексът за стаж не може да надхвърли 40% от заплатата. За инспектори и разузнавачи от добавки за извънреден и специфичен труд и стаж във фиша им сумата може да надхвърли 1200 лв. От професионалните длъжности в МВР най-високата заплата е на главния секретар, както и на директорите на национални служби. Техните основни възнаграждения възлизат на близо 2000 лв. без надбавките.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.