„Столипиново“ се изнася към Франция и Германия

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

По двайсетина жители на „Столипиново“ потеглят всеки ден към Европа след отваряне на трудовия пазар.

„Изнасят се с бусове от квартала. Най-много са за Франция и Германия“, коментира общинският съветник и председател на фондация „Рома“ Антон Карагьозов. Близо 3000 обитатели на „Столипиново“ са в чужбина от няколко години. Очаква се напролет още толкова да стегнат куфарите. Мъжете се хващали предимно в строителството, а жените – като домашни помощнички.

„По Коледа и Нова година си дойдоха хора от гурбет. Хвалят се, че печелят хубави пари, показаха си новите коли. Това допълнително мотивира останалите и те да си търсят късмета навън“, каза Карагьозов.

21-годишният Васко Иванов поема днес към Париж. Завършил е професионалната гимназия „Христо Гюлеметов“ и възнамерява да си вади хляба като общ работник. По думите му в Пловдив „никъде не успял да се пласира.

„Отиваме група от 6-има души. Ще платим по 80 евро на шофьора, за да ни закара. Докато си намерим квартири, ще спим в микробуса“, обяснява младежът. Разполага само с 50 евро джобни, но не се притеснява. Смята, че веднага ще може да се хване на работа.

„С езиците горе-долу съм добре. Освен български говоря турски, ромски, много малко френски и английски“, уточнява Васко. Приятелите му в махалата ще го чакат да се устрои, за да тръгнат и те към Франция.

Интересът към Лондон засега е слаб. Жителите на „Столипиново“ не възнамеряват да щурмуват английската столица. Няма мераклии и за Испания, тъй като там кризата още не е отшумяла и трудно се намира препитание.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти