Как да съчетаваме десените – 10 лесни правила

5
Добави коментар
norata3
norata3

09 Юли, 2009 г. – 08:17, Коментари – 0

1. Съчетайте го с бяло!

Най-лесният начин да съчетаете два цвята е като изберете белия за един от тях. Когато решите цветовата конфигурация, следвайте я независимо от мотивите на текстила. Ако се придържате към двата основни цвята ще се получи хармония, независимо от щампите.

2.Зависи от големината!

Използвайте различни мотиви, малки и големи, в еднакви цветове, за да постигнете хармоничен декор. Няма значение дали смесвате флорални или геометрични форми, играта между размерите и цветовете ще си паснат, ако спазвате условието за цветовете.

3.Нюанси!

Няма нужда да се притеснявате за напасването на цветове и мотиви, ако използвате само един цвят, макар да е във всичките му нюанси. Можете да използвате черно и бяло във всички тоналности на сивото, принципът е същия.

4.Допълнителни цветове!

Допълнителните цветове са двойки от цветове, които много добре се съчетават (зелено – червено, синьо – оранжево, жълто – лилаво). Те са сформирани като от трите основни цвята (жълто, червено, синьо) се вземе един и към него се добави цветът получен при смесването на другите два. Ако използвате някоя от тези двойки цветове със сигурност ще получите хармонична декорация.

5.Дайте им почивка!

Дайте почивка на очите си – в стая, в която са мискирани различни цветове и мотиви добавете големи бели петна. Това може да са мебелите, стените или пода – няма значение, стига да позволите на бялото да балансира и да омекоти цветния хаос.

6.Разпръснете ги!

Изберете си щампа и след това пръснете цветовете от нея в цялата стая, но като едноцветни петна или в комбинация в бяло.

7.Играйте с тапетите!

Ако вече сте избрали тапети с шарка, ще трябва да се съобразите с нея. Главното правило тук е да не повтаряте размерът й в друга материя – трябва да изберете или много по-едри или много по-дребни шарки. И по възможност да използвате подобни цветове и бяло за омекотяване на интериора

8.Повтарящи се елементи!

Може да Ви се стори объркващо, но стая с мека мебел в три различни дамаски може да бъде абсолютно хармонична. Просто изберете един основен цвят и два допълнителни десена, които да размените в елементите на мебелите. Може да се изненадате колко добре работи, освен това далеч не е традиционен и скучен похват за декорация.

9.Карета!

Да изберете каре като първа стъпка в декорацията на интериора е много умно решение. След това Ви остава само да го повторите на няколко места и да добавите неутрални цветове, за да не позволите хармоничен дисбаланс.

10.Действайте смело!

Ключът към смелата декорация включваща ярки цветове е да подберете такива, които се допълват един друг. Както вече споменахме, можете да използвате допълнителните цветове или такива, които безспорно вървят добре заедно – като черното и червеното. Преди да пристъпите към смели действия, нашият съвет е да потърсите добри примери в интериорния дизайн, кито се доближават до основната Ви идея, със сигурност ще Ви бъде от полза една професионална гледна точка.