Въпрос на гледна точка

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Телевизорите са от онези продукти, които се купуват рядко и обикновено не се заменят без сериозна причина. Затова производителите им от години се опитват да създават нови достатъчно привлекателни характеристики, които да мотивират покупката на нови устройства. Последната кукичка, поднесена под формата на триизмерни телевизори, не постигна кой знае какви резултати в изминалите две-три години и затова през 2014 г. в действие влиза нов план за активиране потребителските желания на широката маса.  

10хил. долара струва 55-инчовият модел с огънат екран на LG. Той е базиран върху две тенденции – 4K тв приемници (с много висока разделителна способност от 3840×2610) и такива с извит екран. Докато първите са просто еволюционна стъпка спрямо графичните възможности и видеоформати, то вторите ни карат да погледнем (буквално) на телевизията от друг ъгъл. Още преди година на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас Samsung и LG показаха прототипи на телевизори с извит екран, а втората компания дори пусна в края на 2013 г. в продажба 55-инчов модел в Индия. На тазгодишното изложение в Града на греха тенденцията придоби лавинообразен характер.

Освен серийни модели от двата южнокорейски гиганта почти всеки малък и среден производител показа свои версии на тв приемници с извити екрани, базирани на LED или TFT технология. LG и Samsung стигат и до крайности, като демонстрираха гигантски 105-инчови извити телевизори на CES 2014 г. Изглежда, всички играчи на пазара са въодушевени от технологията и доста силно я лансират. Основният въпрос е дали извивката на екрана ще даде допълнителна стойност и по-добро качество на картина и възприятие от страна на потребителите, или ще се окаже едно скъпо и не много практично хрумване от страна на производителите, резултат от опит за стимулиране на продажбите им.   IMAX вкъщи   Подобно на 3D телевизорите новите модели с извит екран са вдъхновени от технологичните нововъведения в киното. Идеята идва от извитите киноплатна на IMAX салоните. Те заемат цяла стена и приемат лека извивка в краищата. Така се постига максимално покритие на зрителния ъгъл на посетителите за разлика от стандартните киносалони. След време тази технология беше представена в умален модел от някои версии за домашно кино, като платното беше извито, а на проектора се поставя специална леща, за да се запази образът.

Новите огънати екрани трябва да постигнат същата цел – да симулират усещането за гледане на IMAX кино вкъщи на телевизора. Доскоро това не беше възможно, защото технологията на плоските екрани (LED, LCD и TFT) не позволяваше те да се огънат. През последните две години беше постигнат голям напредък в развитието на LED дисплеите и след като се появиха първите смартфони с извит екран в продажба, беше въпрос на време това да се случи и при телевизорите. Производителите твърдят, че така новите модели тв приемници обхващат по-добре периферното зрение и предоставят по-добра представа за дълбочина на картината. Това се дължи на по-големия зрителен ъгъл, който предоставя извитият екран. Последното им предимство е, че извитите телевизори ще помогнат на компаниите да се диференцират от досегашния препълнен с плоски екрани пазар и да стимулират потребителите да си купят ново устройство. На теория всичко звучи страхотно, особено ако се комбинира тази технология с предишния любимец на телевизионните гиганти – триизмерния образ. На практика обаче реалността може да не е точно такавa, каквато я иска индустрията.