Какво е „ледено цунами“?

1
Добави коментар
ehh
ehh

В края на миналата пролет много от вас сигурно са попадали на клипове от САЩ, на които е заснет заплашително настъпващ към домовете лед или купчини от лед. Като една бавно подвижна ледена вълна или ледено цунами – сравнения често срещани в интернет. Такива клипове могат да се видят и тази година. Подобно видео е поместено в края на публикацията. Какво всъщност представлява това?

Макар и не толкова често, това е явление, което може да бъде видяно най-вече по бреговете на езера. Условието е тези водоеми да са били замръзнали. С омекване на времето ледът започва да губи своята цялост, ледената покривка се разчупва на многобройни късове. При това положение, когато вятър с постоянна сила и посока нахлуе над това езеро (скорост над 50-60км/ч), образувалите се вълни започват да изтласкват натрошеното ледено покритие към брега, към който духа вятърът. Според особеностите на бреговата ивица, изтласканият лед може да почне веднага да навлиза навътре в сушата или първоначално да се събере на по-огромни купчини, достигащи до 12 метра.

Последиците от подобен феномен върху постройките по брега могат да бъдат от незначителни до такива, при които има почти пълни разрушения. (снимка: fox11online.com/WLUK/Eric Peterson)

Видео: Натисни тук