Как да подготвим детето за идването на новороденото в семейството?

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Често подготовката на първородното ви дете за идването на следващото е тежка задача. Родителите понякога не знаят как точно да обяснят на детето си какво му предстои, така че да не се зароди завист у него, че в бъдеще то ще бъде пренебрегнато заради братчето или сестричето си.

Очакването на второ дете обикновено е изпъстрено с богата палитра от емоции за родителите – дали ще се справят, как голямото дете ще приеме промяната, дали ще обича малкото си братче или нещата ще тръгнат зле от самото начало.

Въпросите са много, но бихте могли да приложите някои методи и подходящи разговори, за да се опитате да предотвратите неприятните емоции, които се появяват при някои деца, очакващи братчета или сестрички.

Справянето с проблема при приемане на новороденото зависи до голяма степен от възрастта на по-голямото дете, категорични са експертите. Затова ако не е достатъчно голямо, не е нужно да го запознавате с подробности около това как точно бебето расте в корема ви, за околоплодните води, родилните болки и така нататък.

В същото време според някои специалисти е добре да не изключвате детето от процеса на чакането. Направете го съпричастно към вълнението от очакването на новото бебче.

Започнете диалог

Обясненията никога не са излишни. Започнете да говорите с голямото ви дете за това какво ще бъде, когато малкото дойде. Питайте го за чувствата му, какво си представя, вълнува ли се. Говорете за това къде ще спи бебето, как ще подредите стаята, каква ще е ролята на по-голямото дете при отглеждането на бебето. Създайте усещане за значимост у детето ви, нека се почувства част от процеса на отглеждането.

Разяснете някои тревоги

Хубаво е да обясните на детето, че гледането на бебе ще предизвика и някои неудобства, като плачът посред нощ, лигавенето върху играчките, миризмата от пелените. Голямото ви дете може да започне да се дразни от всички тези неща. За да не предизвика лоши чувства е добре да го подготвите за тези дразнения, които неминуемо ще се появят.