Откриха черна дупка около свръх-бързо въртяща се звезда (ВИДЕО)

24
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрация на черната дупка и диска около нея. Автор: Gabriel Pérez – SMM (IAC)

Учени откриха първата двойна система, която се състои от черна дупка и свръх-бързо въртяща се звезда.

Такива системи са предвидени теоретично, но досега нямаше реални доказателства за съществуването им. Новооткритата черна дупка обикаля звездата MWC 656 в съзвездието Гущер на 8500 светлинни години от Земята. MWC 656 е звезда тип Be, които нерядко се срещат в двойна система с неутронна звезда. 

„Отличително тяхно качество е голямата им центробежна сила – те се въртят много бързо, близо до скоростта си на разпад. Като космически пумпали са“, обяснява Хорхе Касарес, водещ автор на научната публикация. Звездите тип Be се въртят толкова бързо, че скоростта на повърхността им надвишава 1 милион км/ч.

След наблюдения астрономите установили, че скритият компаньон на звездата MWC 656 е черна дупка с маса 3,8 до 6,9 пъти по висока от тази на Слънцето. 

„Обект като този – невидим за телескопите и с такава голяма маса – може да бъде само черна дупка, защото не съществува неутронна звезда, тежаща повече от три слънчеви маси“, обяснява Игнаси Рибас от екипа.

Вниманието на астрономите към въпросния регион в космоса привлякло излъчване на гама лъчи. То било само временно, но благодарение на наблюденията на MWC 656 учените установили, че звездата е в двойна система с невидим партньор. Вижте анимация на космическите обекти:

Изследователите смятат, че черната дупка се захранва с материя от MWC 656. Поради високата си скорост на въртене звездата изхвърля част от веществото си, което оформя екваториален диск в околното космическо пространство.

Тази материя се привлича от мощната гравитация на черната дупка и образува втори диск около нея. Падайки в черната дупка, веществото се нажежава и излъчва гама лъчи, които могат да бъда изследвани, за да се разбере повече за загадъчния невидим обект. (Източник: Universidad de Barcelona)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!