Дизайнерски бебета

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Искате здраво бебе с руса коса, сини очи и 173 ръст? Може би вече не е толкова невъзможно да си поръчате т.нар. дизайнерско бебе според идеала ви за красота.

Дизайнерски бебета

Това е технология, която е доста по-елементарна и в същото време крие много по-малко рискове в сравнение с тази, използвана за клонирането на овцата Доли. Принципът е простичък – използват се клетки от възрастен индивид, които се инжектират в ембриона, като така бъдещето дете ще притежава до 70% от гените в инжектираните клетки, като в същото време ще носи и гените на биологичните си родители.

Целта е създаване на бебета без риск от някои от най-страшните генетични заболявания, като в същото време може да избирате цвета на косата и очите, височината на детето, умствен капацитет и т.н.

За много родители това е възможност да проектират свое собствено красиво бебе, а за хората, в чиито род има наследствени заболявания, много спонтанни аборти и висока смъртност на новородени, тази технология е успокоение, че ще им се роди живо и здраво бебе без нелечими заболявания и малформации.

На практика тази технология позволява клонирането на много от чертите във външния вид, характера, здравословното състояние на даден индивид, което пробужда плашещи въпроси дали някой ден някъде няма да бъде клониран Хитлер, например. Ето защо, както овцата Доли, така и дизайнерските бебета са обект на ожесточени спорове кое е морално, опасно, здравословно и т.н.

20.01.2014/Ели Йорданова