Първи снимки на таблета на Mozilla с Firefox OS

14
Добави коментар
tedy79
tedy79

През декември ви представихме един анализ за това, дали е възможно Google да пусне следващото поколение на своя 10-инчов таблет, вместо с Android, с уеб базираната Chrome OS. Е това все още не се е случило, но от Mozilla не си почиват и работят усилено над Firefox OS, която се базира на уеб технологии и макар да има ограничени възможности, по дефиниция е лека и стабилна. Според информация от Аса Дотзлер, от Mozilla са почти готови с пускането на първия си таблет с Firefox OS.

На снимката виждате стартовия екран на таблета прототип, а въз основа на мнението на Дотзлер, първият таблет на Mozilla ще има сравнително оскъден хардуер в сравнение с днешните висококачествени устройства на Apple, Samsung, Asus, Sony и т.н. Екранът ще е 10.1-инчов IPS (In-plane switching) с резолюция от само 1280 х 800 пиксела. Малко по-стар ARM Cortex A7 Quad-Core 1.0GHz чип и 2 GB RAM памет. Локално съхранение се намира в 16 GB флаш памет, а устройството ще има Wi-Fi, Bluetooth и GPS модули. Камерите ще са съответно 2-мегапикселова предната и 5-мегапикселова задна.

Въпреки че устройството изглежда сравнително слабо, то екипът на Mozilla може би просто иска да докаже зрелостта на своята платформа. А и е нормално една уеб-базирана ОС, да няма нужда от супер-мощен хардуер, за да работи гладко. Chromebooks лаптопите на Google с ARM-базирани чипове са добър пример, че нормалната работа може да се изпълнява без чип от десктоп-клас.

Все още няма официална информация, кога може да видим първият таблет на Mozilla с Firefox OS, но това най-вероятно ще се случи още тази пролет.

 

Искате Android и Firefox OS в един телефон?