Дъщерята на Дочка Банева ще съди „мащехата“ Евгения за гавра с паметта на майка си!

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

„ШОУ” научи ексклузивно, че дъщерята на бившата съпруга на бизнесмена Николай Банев – Раиса Иванова, захваща дело срещу сегашната половинка на пастрока си.

Повод за това е изказване на Евгения Банева в предаването на Сашо Диков от септември м. г., в което тя се изцепи, че покойната Дочка Банева я била помолила на смъртния си одър да се грижи за сина й от Банев – Николай-младши. “Такова нещо никога не е било възможно да се случи! Майка ми ненавиждаше тази жена! Това е гавра с паметта на мама!”, каза още тогава Раиса Иванова – дъщеря на Дочка Банева от първия й брак.

Разузнаването на “ШОУ” разкри, че дисковете с интервюто на Сашо Диков с Евгения вече били изискани от Раиса Иванова през Юридическия отдел на Нова телевизия, а от писмата до медията ставало ясно, че дъщерята на Дочка Банева се подготвя за съдебно дело. Покрай това научихме още, че от известно време насам Нова строго съблюдавала излизането на копия от нейни предавания именно поради заплахата за съдебни дела срещу отделни водещи или герои в предаванията на най-жълтата телевизия у нас. Нещо повече – освен че взимали за всяко копие от предаване по 50 лева, от медията се изхитрили и ги “заключвали”, така че да не могат получателите им да правят презаписи. За съдебно дело обаче са нужни три копия – по едно за адвокатите на двете страни и едно за съдията, което превръща практиката им в Параграф 22. Както научихме, на Раиса Иванова й се наложило да се сблъска и с тази трудност.

Това е поредното дело, което момичето води срещу Баневи – останалите са имотни. И докато тя се бори за наследство и чест, а в “Полимери” – Девня бе обявено бедствено положение, Евгения Банева в яркочервена рокля обсъждаше в “Комисията Павлов” какво вино предпочитала да консумира. “Наглостта на Баневи премина всякакви граници! Няма ли съд и правосъдие, което да ги спре!”, са болшинството коментари след всяко поредно самочувствено интервю на недосегаемата от закона семейна двойка.

Разкритие!
Цъка смъртоносна екобомба! В “Полимери”-Девня има и цианкалий!!!

Жителите на Девня треперят от страх от случващото се в завода и никакви констатации, че течът на дихлоретан е спрян, не успокоява местните хора. Според кмета Атанас Кузев ”Полимери” АД е „безстопанствена екологична бомба“. След като там бе обявено частично бедствено положение за 30 дни напред заради изтичането на дихлоретан, разпоредиха на собственика Банев той да изнесе отровното вещество. Специалисти са изчислили, че за изнасянето на 2500 тона от опасния химикал ще са необходими поне 10 дни. Комисия описва и другите химикали и вещества, които трябва да бъдат изнесени. Банев обаче, както обикновено, се прави на ударен и тръби, че държавата му е длъжница и че го “притискали до стената”.

Операцията ще бъде ръководена и финансирана от община Девня, като всички дейности ще се съблюдават на място от екипи на „Гражданска защита“ и РИОСВ. “Полимери” АД, както и почти всички други забатачени от Банев негови предприятия, е обявено в несъстоятелност и е управлявано от синдик.

И докато Девня заспива под риска от екологичен мор, синдикът и Баневи продължават да водят постоянни спорове кой изнася повече скрап от площадката. Откъде е този скрап? – се питат хората, а отговорът е повече от прост – трябва човек да отиде там, за да го види с очите си: Някогашните производствени халета са съборени и рециклирани в бетон, а инсталациите в тях и де що-има друг метал се нарязват за скрап. Каква част от вторичните суровини са откраднати или продадени на черно, никой не знае. Наоколо като пощръклели, без страх от отровите, се щурат роми. Инспекторите по труда не си правят труда да ги разгонват – безполезно е. Според официално съобщаваната информация през 2011 г. кражбите от предприятието се изчисляват на над 124 хил. лв., а през 2012-а бележат “ръст” от 1,5 млн. лв.

Като виновни за предизвестената смърт на „Полимери“ са посочени „правоохранителните органи и институциите“, които бездействали за предотвратяване на кражбите в частното предприятие на Баневи. Погледнато реално, това с кражбите и скрапа е по-малката беля. Докато въпросът с отровите излага на риск всичко живо в региона. Проблемът е стар. В края на декември миналата година на „Полимери“-Девня беше наложена глоба от 5 млн. лв. именно заради съхраняването на трихлоретан три пъти по-дълго от законния срок.

От него се образува силно токсичен газ, който е известен на специалистите по “Гражданска отбрана” като бойно отровно вещество, използвано още по време на Втората световна война. На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали като фреон например. Особен страх обаче предизвиква информацията, че “по Баневски” се съхраняват и големи количества… цианкалий! Точно през септември, докато Баневи дрънкаха на бял роял песен на “Бийтълс” в предаването на Диков, а проблясъците от полилеите им смайваха водещия, проверка в завод “Полимери” установи, че собствениците на предприятието спестява и от охрана. Трагикомичен факт: отровните вещества се съхранявали в сдухани стари цистерни, а инсталацията за унищожаване на отровите също била нарязана на скрап.

Кой има вина за всичко това?

Ако питате Банев – държавата! Според представителите на държавата обаче, като областния управител Иван Великов: “Активите на химическия завод са прехвърлени на новосъздаденото дружество „Полимери инвест“, а задълженията са оставени на обявеното в несъстоятелност „Полимери“ АД”. Казано по народному – на държавата са оставени сухи кори, а на Банев – сиренцето от баницата.
“Полимери”-Девня агонизира вече 16-а година. В края на 2000 г. заводът спира работа, уж временно. И така до 12 декември 2012 г., когато Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност, а за синдик на дружеството е назначен Иван Балабанов.

Любопитно е обаче какво се случва по времето на това “безвремие”. През есента на 2011 г., без разрешение на общото събрание на „Полимери“, част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество – „Полимери инвест“. До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик е публичното дружество „Полимери“. Николай и Евгения Баневи апортират в новото дружество и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху компанията. Официалните факти: 168 сгради и съоръжения, собственост на „Полимери“, са апортирани в „Полимери инвест“. Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри. “По този начин те са били подготвени за събаряне“, смятат запознати.

Евгения Банева почва да дава напоителни интервюта как целта им била в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел била осигурена инвестиция от над 100 млн. евро! Само година по-късно става ясно, че това са поредните й глупости и че „Полимери“ загива. Този път самият Банев продължава линията с изхвърлянията “по Баневски”: „След Нова година се надявам да направим първата копка на новия ни проект – това ще е завод, който ще е с капацитет да преработва 30 хил. тона хлор, а оттам – сода каустик и т.н. Ще бъдете поканени на първата копка“, каза олигархът пред уважаван вестник. Публично известно е, че двойката Баневи обича да “кани” журналисти и да ги “черпи”. Такива покани бяха отправяни в миналото за курорта Русалка. В предходните по-бляскави години на сриващата се империя Баневи те обичаха да парадират с богатствата си, като не се срамяха, че не плащат на работниците си, а предприятията им фалират едно след друго.

…………………………………
ДОСИЕ:
ЗАВОДЪТ Е ПОГРЕБАЛ 20 ДУШИ!

Взрив от трихлоретан направил трус от 3-а степен по Рихтер през 86-а. Загиват 20 души, има ранени. В 6 ч. и 55 мин. на 1 ноември 1986 г. още новият по онова време завод за хлор, винил и поливинилхлорид в Девня е почти разрушен от взрив на трихлоретан. Ударната вълна от експлозията била усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е бил регистриран трус от 3-а степен по скалата на Рихтер. Загиват 20 души, а ранените са няколко десетки. Тази трагедия не успява да убие обаче едно от най-големите индустриални предприятия в страната. “Единствено Банев е способен на това”, подигравателно се произнасят стари специалисти, работили в завода.

Еми МАРИЯНСКА