Тайните общества

13
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

От векове човечеството се управлява от завери, братства и тайни общества, за които се носят легенди. Поне така твърдят привържениците на теория на конспирацията. И ако харесвате Дан Браун, то следващите редове ще ви бъдат интересни.

Наскоро правих свое проучване за „Великите сили“ в сянка. Като верен почитател на фентъзито с гео-политически и социален привкус, останах приятно изненадана, когато открих доста данни за реалното съществуване и реалните им размери, и сила на влияние.

Най-общо те представляват вид социална група, която не се характеризира с приетите норми на официалната структура. Понякога, както сте виждали в американските филми, това могат да бъдат братствата в университетите, които често имат просто формална функция. Други обаче с годините са прераснали в сериозни организации, изпълняващи, заложените в тях глобални цели за промяна на политическите системи, на икономическото влияние и реалното задкулисно управление на света.

Разбира се, това се теории, залагани през годините основно от автори на романи, които традиционно се превръщат в бестселъри. Случайно или не? Истината е, че хората се интересуват и са склонни да вярват в господстващите сили на тайните общества. Ето някои от най-влиятелните, за които се твърди, че са „сложили ръка“ върху света.

Трилатералната комисия
Нейната „слава“ тръгва от една реч на Дейвид Рокфелер, произнесена на срещата на Трилатералната комисия в немския град Есен през 8 юни 1991 г.: „Благодарни сме на „Вашингтон пост“, „Ню Йорк таймс“, списание „Тайм“ и други големи издания, чиито директори посещават нашите срещи и спазиха обещанието си да съхранят техните тайни в продължение на повече от 40 години. Би било невъзможно да разработим и осъществим нашите световни планове, ако те бяха огласени. Но днес светът е по-сложен и е готов за световно правителство. Националната върховна власт на интелектуалния елит и световните банкери без съмнение е за предпочитане пред националното самоопределение, практикувано пред изминалите столетия“.

Именно затова се смята, че създадената от Рокфелер Трилатерална комисия е всъщност световно правителство в сянка. В организацията участват представители на Северна Америка, Западна Европа и Азия в лицето на Япония и Южна Корея. Официалната цел е решаване на световни проблеми.

В нея има и сериозна българска връзка – бившият президент Петър Стоянов. През 2004 г. той е поканен да стане част от престижния клуб и към днешна дата е член на Европейския изпълнителен комитет на организацията.

В официалната страница на организацията, фигурират и имената на Меглена Кунева и Цветелина Бориславова.

Трилатералната комисия е свикана за първи път през 1973 г., след като година по-рано на световните финансови форуми „Чейз Манхатън“ в Лондон, Брюксел, Монреал и Париж, Дейвид Рокфелер (по онова време председател на влиятелния частен Съвет за международни отношения) предложил създаването на комисия за мир и развитие. Идеята получава голяма поддръжка от Билдербергския клуб. Други форуми обаче я приемат повече от хладно.  Членове на първоначалната комисия освен Рокфелер са Збигнев Бжежински, Алън Грийнспан (по-късно шеф на Федералния резерв на САЩ) и др. По онова време участниците във форумите са 200, днес са около 400.

Просветените
Илюминатите се смятат за наследници на Ордена на илюминатите, създаден през 1776 г. в Бавария от Адам Вайсхаупт. Немското тайно общество имало за своя задача – признаване на съществуването на Бог, но отричащо мистичните явления и религиозните догми. Вайсхаупт се придържал и към либералните идеи от епохата на Просвещението. През 1785 г. обаче орденът е забранен и създателят му умира в изгнание.

Днес илюминатите, реални или измислени – са приемани като тайна организация, която управлява историческите процеси. На нея се приписва амбицията за световно господство и контрол над всички ресурси на планетата. Има и една много широко разпространена теория, за която обаче няма никакви доказателства.Според нея много от мъжете, считани за основатели на САЩ, били илюминати. На обратната страна на Държавния печат на страната, който често се използва и за герб, има изобразена недовършена пирамида. Върху нея в триъгълник е разположено „всевиждащото око“, което пък се приема за символ на тайното общество. Датата в основата на пирамидата е с римски цифри – MDCCLXXVI – 1776 г., когато е приета Декларацията за независимостта на САЩ. Но привържениците на конспиративната теория твърдят, че това е годината на създаване на баварското илюминатско общество. Холивуд даже направи филм с Никълас Кейдж (Национално богатство), основан именно на тези твърдения. В него бяха изтъкнати като факт и думите на Томас Джеферсън, който се изказвал изключително благосклонно за Адам Вайсхаупт.

За един от най-известните илюминати в историята е сочен италианският учен Галилео Галилей, вероятно заради конфликта си с Ватикана. Според тази версия физикът и астроном се опитвал да сближи позициите на църквата и тайния орден, заради което едва не станал жертва на Инквизицията.

Дан Браун, в книгата си „Ангели и демони“, също обръща внимание на тази теория.

Световната конференция
Билдербергската група, както я наричат още е сбирка на влиятелни хора от областта на политиката, бизнеса, банковото дело и водещи медии. Участието в ежегодишното събитие е само по лична покана. Клубът обединява 383 души, като една трета от тях — 128, са американци, а останалите от Европа и Азия. България също има своя представител – Николай Камов.

Идеята на тази група е в неформална обстановка, влиятелните и изтъкнати хора от посочените държави да разменят мнения и опит по водещите сериозни процеси в света. Според правилата, това става без поемането на ангажименти и без лични договорки между присъстващите.След всяка среща се изготвя таен отчет, който се разпространява единствено сред участниците, които са задължени да го опазят в тайна. Международният комитет всяка година подбира различни делегати.

 Датите на заседанията не се обявяват, а безопасността на участниците се осигурява от страната-домакин. Името идва от хотел „Билдерберг“ в холандският град Остербек, където през 1954 г. е било първото събиране на клуба. Независимо от строгата секретност всяка среща на билдербергерите предизвиква световна медийна истерия. Няма как ступването на едно място на президенти, крале, принцове, министър-председатели, дипломати, банкери и едри бизнесмени, да остане тайна. Щабквартирата на Билдерберг е в Ню Йорк в сградата на фондацията „Карнеги“. Цялата секретност и загадъчност именно, насочват сериозното внимание към събитието и подсилват твърдението, че билдербергерите тайно управляват света. Миналата година в Америка излезе журналистическо разследване, което твърдеше, че зад конференцията стои НАТО.

„Опус дей“
 „Папската мафия“, както го наричат най-масово, решава какво да става във Ватикана,. Или поне така твърдят конспиративните теории в католическата общност. „Опус дей“ е единствената добре организирана група, която работи в ръководните органи на църквата в Рим и може да има влияние върху това как гласуват кардиналите“. Тези думи на Джанкарло Зизола пред списание  „Тайм“, предизвикаха още повече истерия около този орден, защото Зизола е автор на много книги, свързани именно с мистериите около управлението на Римокатолическата църква.

Основана е през 1928 г. от Хосемария Ескрива и Балагер в Испания. Организацията бързо се разраства в годините на Франко и за кратко става една от най-влиятелните и богати църкви в света. Тя е единствената, която получава praelatus от папа Йоан Павел II. Това означава, че се ползва с особени привилегии от понтификата. „Опус дей“ буквално означава „Божие дело“.

Никой не може категорично да каже откъде идва финансирането в култовото движение, което наброява сравнително малко последователи – едва 89 000 души в цял свят. Членувайки в организацията обаче, „посветеният“ й дарява целия или по-голямата част от дохода си. Сред благодетелите на прелатурата са стотици частни фондации, но и обществени организации като ЮНЕСКО, чийто бивш генерален директор Федерико Майор е бил неин член.

Тамплиерите
Това е едни от най -ранните християнски военни ордени в Европа. Основан е през 1118 г., около две десетилетия след като европейските кръстоносци покоряват града и избиват мюсюлманското население в Йерусалим. Френският рицар Юг дьо Пайен и осем негови приближени предлагат услугите си на крал Болдуин II и полагат клетва да защитават града. Кралят ги настанява в превзетата джамия Ал Акса на хълма, където цар Соломон построява първия храм на Йерусалим. Оттук идва и наименованието -„Temple“.

През следващите два века тамплиерите се превръщат в една от най-могъщите организации в средновековния свят. Те носят наметала с червен кръст върху доспехите си и бързо печелят репутация на смели и доблестни воини с желязна дисциплина и решителност.

В началото на XIV век френският крал Филип IV Хубави е потънал в дългове към тамплиерите и решава да не плати, като разруши ордена. Той подтиква „слабохарактерния и лесно заблудим“ папа Климент V да преследва тамплиерите за ерес и светотатство. На 13 октомври 1307 г., петък, е издадена тайна заповед всички членове да бъдат арестувани и изтребени в един и същи ден. Оттогава датира и предразсъдъкът, че петък, 13-и вещае нещастие. Орденът обаче оцелява и според твърденията днес, единствената му дейност е благотворителна. Тази версия обаче не се харесва на доста търсачи на заговори и според една тяхна теория, тамплиери са хората в сянка, които определят политиките на всички големи държави в света.

И това съвсем не са всички братства, общества, ордени и завери, известни в световната история. Но за тях… „Когато му дойде времето“.