Бизнесменът Димитър Тодоранов: Е какво като използвам Лили Иванова за реклама?

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Автор: Ива Оприкова

Димитър Тодоранов е мъжът, за когото примата на българската естрада Лили Иванова ще пее в Операта в навечерието на Деня на влюбените. Слуховете, че са любовници, плъзнаха преди няколко месеца, след като техни общи снимки в ресторант обиколиха медиите. Животът на 39-годишния бизнесмен е достоен за филмов сериал. Работил и живял в Америка, където е бил фитнес инструктор и успява да пресече пътя си със звезди като Ан Хатауей и Хю Джакман. Бил е и модел на „Долче и Габана“. След завръщането си в България става прочуто име в средите на каратистите и тренира редом до Бойко Борисов и Алексей Петров. Големият поврат в съдбата му идва от една трагедия в Бразилия, след която оцелява като по чудо след спускане със сърф. Влюбва се в млада лекарка мулатка и тя дори иска да тръгне с него за София. Съдбата го разделя с чернокожата, за да го намери друга страст – българската естрада. В навечерието на Деня на влюбените предприемачът организира грандиозен концерт на сцената на Националната опера. Как се ражда идеята за бенефиса и какво е за бизнесмена Димитър легендарната Лили?

 

Г-н Тодоранов, как се роди идеята да организирате концерт на примата на българската естрада Лили Иванова в Операта?

Бях на церемония в Операта по връчването на годишните награди за бизнесмен на годината. В момента, в който усетих атмосферата в салона и излязох от сградата, си помислих какво културно събитие бих могъл да организирам. Първото нещо, за което се сетих, е концерт на Лили Иванова с голям оркестър. Идеята ми беше старите й песни да зазвучат с нови аранжименти и това да е съчетано с огромни екрани от ново поколение зад нея. Такива са ползвани в последното турне на Мадона. Впоследствие свързах събитието с мечтата си да изградя арт инсталация, която ще е подарък за жителите на Лозенец, където е моята хасиенда. Именно с част от приходите на концерта ще осъществя този проект, който е по идея на Стефан Божков и на покойния вече художник Кольо Карамфилов. В курорта Лозенец ще се изгради огромен роял с желязна конструкция, който ще се вижда нощем от морето. Когато капакът му се вдигне, ще се превръща в голяма сцена. Този проект за мен е като обещание пред Кольо Карамфилов, който вече не е между нас. Ще го осъществя.

Преди месец излезе първият документален филм за Лили „Необяснимо“. Мнозина считат, че изявата й на сцената на Националната опера ще бъде последният й концерт. Планира ли примата на българската естрада да слезе завинаги от сцената?

Не, не мисля, че това ще е последната й изява. Лили Иванова не планира да се сбогува с хилядите си фенове. Вярно е, че тя рядко обсъжда с мен бъдещите си планове, обикновено говорим за бизнес. В Лили Иванова има изключително много енергия, тя безкрайно обича и публиката, и сцената.

Има ли специални изисквания зад сцената Лили Иванова като меню преди концерта?

Нищо специално не е поискала от кетъринга освен ментов чай с мед в огромни количества. Всички клюки, които се тиражират за нея, че е много капризна, са неверни. Единственото, на което тя много държи, е всеки да си върши перфектно работата.

Кои ВИП личности ще видим в ложите?

Билетите за ложите в Операта отдавна са продадени. Билетите за концерта, реално без никакви усилия и реклама, са вече на 85% продадени.

Има ли интерес от страна на политическия ни и бизнес елит към концерта?

Първите най-скъпи билети изненадващо за нас бяха продадени на заможни бизнесмени от Русия, най-вече от Москва. Те изявиха своите претенции да им се сервира най-висок клас скъпо шампанско и черен хайвер. Някои от тях са лични мои познати, други анонимно си купиха билети. Тези дни проведох любопитен разговор със съпругата на един заможен руски бизнесмен, която поиска четири билета на първия ред. Аз й отговорих, че няма свободни места на всички първи редове, както и че местата в ложите отдавна са ангажирани. Рускинята ми отговори, че независимо от цената трябва да бъде на събитието, защото роклята, която си е приготвила, струвала много повече от хонорара на Лили Иванова и наема на Операта взети заедно. Не съм раздавал покани на никого, но доколкото знам, и много известни наши бизнесмени, и лидери на политически формации също ще присъстват на концерта и вече са закупили билети.

Навремето ви обявиха за любовник на Лили Иванова, а вашият отговор беше, че е неучтиво да ви свързват в близки отношения. Заради разликата във възрастта ли се притеснявате? Все пак като мъж няма как да отречете, че Лили освен уникален певец и човек слага в джоба си с фината си фигура много наши поп звезди.

Глупаво е да се мисли, че Лили си ляга с всеки, с когото седи на една маса. Наистина е неуважително за такъв голям професионалист и човек. Радвам се, че тя не взима насериозно тези писания за нас. А относно фигурата й – безспорно, че тя е изключително фина. Много жени могат да си мечтаят за подобно тяло.

Притеснява ли ви все пак разликата във възрастта? Вие можете да бъдете неин внук.

Никога не съм се притеснявал, че е по-възрастна от мен. В едни бизнес или приятелски отношения какво значение имат годините. Уважението ми към нейната личност и талант е огромно и затова понякога съм ядосан, когато някои медии свързват моето с нейното име по некоректно странен начин. Както се казва обаче, лоша реклама няма.

Може би интерес към примата на българската естрада сте проявил още като дете пред черно-белия телевизор?

Не, много по-късно. Живях дълги години в чужбина и тогава оцених какви хубави песни има. През тия години слушах единствено българска музика. Като се върнах от Америка, дойде и идеята ми да направя бизнес и същевременно да помогна за възраждането на естрадата. Впоследствие в моето заведение е гостувала не само Лили, но и Орлин Горанов, Васил Найденов, както и съвсем млади изпълнители.

В годините сте се изявявал и като фитнес инструктор на Ан Хатауей и Хю Джакман. Със сигурност давате съвети на Лили Иванова как да подържа фигурата си…

Никога не съм си позволявал. Считам, че това е въпрос на уважение. Ако ме попита, разбира се, че ще отговоря, но сам не бих посмял да й стана инструктор или учител.

Папараци ви засякоха лятото на плажа с Алисия. В близки отношения ли сте или отново бизнесът ви събра? Имате ли планове да възродите и българската чалга?

Не търсете сензация. Бяхме в обща компания на плажа. Нямам никакъв интерес към български поп фолк, а и мисля, че тази музика си върви и без моята подкрепа.

Навремето сте тренирали карате редом с Алексей Петров и експремиера Бойко Борисов. Поддържате ли днес отношения? Каните ли ги на музикални събития?

Не се виждаме, и двамата са прекалено ангажирани и едва ли ще имат време за концерти. Ако изявят желание да присъстват, ще направя всичко възможно да им осигуря покани.

Едва ли биха седнали един до друг, защото все пак са във война. Бихте ли им станал рефер? Какво съсипа приятелството им?

Нямам идея за техния спор. Едва ли се нуждаят от рефер, за да си подадат отново ръка. През годините и на двамата съм имал доверие като мои треньори.

Мнозина считат, че използвате примата на българската естрада единствено за пиар, като реклама за бизнеса ви. Какво ще им отговорите?

Да, така е и не виждам нищо лошо в това. Така се прави по целия свят. Важното е да сме си взаимно полезни. Подавал съм ръка през годините и на млади изпълнители, на утвърдени поп изпълнители, на художници. На 14 февруари откривам поредното си заведение – „Шампейн рум арт клуб“ на площад „Народно събрание“ с концерт на Васил Найденов в съпровод само на акустична китара. Ще последват и други гостувания на известни български изпълнители.