По телефона

8
Добави коментар
Anardil
Anardil

По телефона

Както всички сме наясно, сред българските политици има не една и две интересни най-вече с това, че са дълбоко оперирани от чувство за срам или умереност личности, които трудно биха вирели в едно по-критично настроено общество. Списъкът с техните прояви съвсем не е кратък и – в допълнение към относително по-редките пиянски свади в стила на Волен Сидеров – включва огромно количество изказвания, които в едни държави веднага биха били последвани от оставки, в други биха предизвикали многохилядни протести, в трети – поне вдигнали на крак опозицията, а у нас се посрещат с леко иронична усмивка от онези, които въобще им обърнат внимание.

Този списък бе допълнен с изказването на партийния лидер Сергей Станишев, че е бил уведомен по телефона от министър Цветлин Йовчев за скандала на летище Варна с Волен Сидеров, а той [Станишев] казал по време на обаждането: „имате моята подкрепа, МВР трябва да действа по закон“. В светлината на тази история не мога да не си задам няколко въпроса:

1. Йовчев на всички ли лидери на парламентарни групи (или депутати) е звънял същата вечер? Ако да, дали не си е сбъркал професията и няма да се чувства по-комфортно като журналист или телевизионен водещ? Ако не, на какво се дължи специалното отношение към Станишев? Често ли се случва министърът да го уведомява по телефона за ставащото в страната или само по изключение?

2. Йовчев звънял ли е по телефона на (де юре) прекия си началник Пламен Орешарски и други членове на кабинета, на ръководството на Народното събрание, на президента? Ако не, с какво право господин Станишев се радва на особеното му внимание?

3. Как да тълкуваме думите „МВР трябва да действа по закон“? МВР не трябва ли винаги да съблюдава закона и, ако Станишев вярва в това, защо изобщо прави такова конкретизиращо изказване?

4. А как да тълкуваме думите „имате моята подкрепа“? Ако не разполагаше с въпросната, МВР щеше ли „да действа по закон“? Нужна ли е на МВР подкрепата на един депутат или партиен лидер, за да си върши работата? Щеше ли да я свърши, ако Йовчев беше чул да му се казва по телефона например „нямате моята подкрепа“?

Както понякога се случва, въпросите ми по всяка вероятност ще останат висящи. Каквито и да са отговорите обаче, налице е крещящо признание, че в България има два тип хора – едни, които се информират от Гена Трайкова, Венелин Петков и колегите им, и други, на които лично Цветлин Йовчев им чете новините.

Сподели във Facebook