В Бенин тачат паметник на Георги Димитров

1
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

В африканския град Котону има паметник на вожда на българския комунизъм Георги Димитров.

И там монументът се появи нашарен. Но не в знак на несъгласие, а напротив.

Историята е най-добрият учител, които има най-лошите ученици. Може би за нас –  българите, най-вече се отнася тази мисъл на Индира Ганди. Не си уважаваме миналото, въпреки че се бием в гърдите какви патриоти сме. Историята ни – лоша или добра, си е история. Но ние я мразим и цапаме, вапцаме паметници, де що видим.

А на хиляди километри от нашата родина хората уважават миналото, дори и това на България.

Само преди седмица писахме за нарисуваните свастики върху паметника на Георги Димитров във Варна. Иронично е, че в град, подобен на нашата морска столица – също пристанищен, също на море и до езеро, където също има монумент на Димитров, отношението към него е различно.

През миналата година по артпроект той е оцветен в естествени цветове и поддържан.

Паметникът на Димитров се намира в град Котону – икономическата столица на Бенин, като същевременно и най-големия град в страната. Монументът се намира на площад „България”.

Жителите на африканския град го наричат „Татко България”.

Паметникът е издигнат в началото на 80-те години в знак на  благодарност от бенинския народ към нашата родина, затова, че сме им финансирали асфалтирането на улиците на Котону.

Паметникът е дело на известния скулптор Марко Марков. Монументът, тежащ около 5 тона, е изработен в началото на 80-те години в ателиетата в Гара Искър, и леярната в Илиянци.

bnews.bg