Видове тапети според мотива им

2
Добави коментар
parketilazur

Безкрайните възможности при избора на тапет за стена като модели на практика са разделени в пет основни групи : цветя, райета, големи фигури, слабо изразени фигури ( тип мазилки ) и разбира се едноцветен .
Нека да направим едно пътешествие през основните групи тапети .
Видове тапет декор: Цветя
„Цветя“ професионалистите наричат всички разпознаваеми фигури, наподобяващи точно, по – стилизирано или даже абстрактно цветя, клончета или растения. Самите цветя или флорални мотиви, изобразени върху тапети могат да бъдат големи или малки, както и контрастиращи или неясно изобразени. Малък цветен мотив с малки цветя, цветчета или клонки въздействат като ненатрапчиво, като неутрален фон и се използва успешно в различни дизайнерски стилове. Големите форми допринасят за незабавно внимание и стават доминиращи, действат като стилистичен акцент.
Същото важи и за степента на контраст модел. Колкото по-ясни, големи, видимо контрастни са цветята, толкова е по-голямото участието им в цялостния стил на интериора. Такива тапети гарантирано привличат вниманието и погледа на всеки, намиращ се в стаята. Обратното – не изразителни, неясни изображения с малък цветови контраст ще изглеждат почти неутрални върху Вашите стени.
Правило едно – голямата честота на мотива и големите цветя върху тапета визуално намаляват пространството. При по – рядко разположен мотив и малки флорални мотиви или цветлета – визуално се разширява стаята и изглежда по – просторна.
Тапети за дома и офиса на ивици
Раето или ивиците се конкурират по популярност с цветята. Те вървят перфектно с почти всички стилови елементи, с изключение на проекти, които са прекалено тежки като Барок или пък твърде абстрактни, модернистични стилове.
Тези ивици не влияят върху възприемането на стаята като размер. Тапетите могат да бъдат както на контрастни ивици, така и да са с неясни, слабо контрастни граници. Този тапет модел просто ще „вдигне“ визуално таваните.
Но цветовите комбинации, редуващи се в ивиците и линиите участват също в „нарастване“ и „сближаване на стените „. Ако цветовете на съседните ленти не се различават значително помежду си, ефектът на вертикално и хоризонтално разширяване ще бъде слаб. Такъв е случаят, когато лентите или ивиците на са почти не забележими.
Второ правило. Вертикалните ивици на тапет водят до визуално увеличаване на височината на тавана, но за сметка на това оптически намаляват размера на стаята. Колкото по-широк е диапазона на ивиците, толкова е по-малък ефекта на компресия : за тесни пространства с ниски тавани се препоръчва избора на големи шарени ленти.
Изберете тапет с големи петна
Друг вариант са моделите с големи петна като например имитиращи кожа на животни. Тези видове са контрастни и с ясни изображения. Поставянето в цялата стая на такива тапети с такъв творчески „агресивен“ модел е нежелателно. Обикновено тези модели се използват в комбинация с едноцветен тапет или стена, за зониране (маркиране на конкретна част от помещенията). Придържайте се към варианта този модерен вид да е сложен на една стена или дори отделен сектор от стената.
Петна по тапетите могат да бъдат хаотични или да следват някаква концепция. Видовете на особенно големи петна, както и на големи цветя визуално стесняват пространството, особенно ако са силно контрастни.
Третото правило. Неясните големи петна имат силен декоративен ефект. Те създават усещане за светлина и сянка. Не слагайте такива най – вече на голяма площ или залетете такъв на най – отдалечения от мястото за стоене край на стаята.
Тапети тип мазилка
Обикновено този вид са с пъстър фон, на малки петна, в преливащи се два или повече цвята. Тези видове много успешно имитират мазилка. Обикновено тапети с такъв декор са силно релефни, винилови. Подходящи са при почти всеки интериор. Основното предимство на тези тепети е, че разсейващите петна по тапетите разпиляват светлинните лъчи в различни посоки като по този начин се прикриват грешки и неравностите по стените.
Четвърти съвет – малки петънца и неравности по стените перфектно се заличават с релефни тапети тип мазилка.
Изчистени тапети за стени
Под изчистен тапет разбираме едноцветен или едва маркиран модел – на практика художествено неутрални. Това е фонът, който подчертава обзавеждането и създава необходимата дълбочина възприятие. В стилно обзаведена стая такъв тапет не изглежда скучен и безличен, напротив – подчертава изразителността на всички мебели – елегантни форми и изваяните форми на мебели, красотата фигурки, цветни аранжировки и живи растения.

Магазини Лазур
Още за видовете тапет