Пълнени сухи чушки и сарми по северняшки

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси – тел. 942 25 31.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вече и с SMS

Кой готви:

Маргарита Димитрова ви предлага вкусна северняшка рецепта за зимно ястие с чушки и кисело зеле.

Продукти:

За плънката: около 700 г домашна кайма, 1 шепа ориз, 1 глава кромид лук, 1 яйце, сол на вкус, черен пипер, червен пипер, чубрица, малко джоджен, 6-7 средно големи сухи червени чушки, 6-7 листа от кисело зеле за сармите + още 2 (един за дъното на тенджерата и друг за покриване на ястието), 4-5 с.л. олио, брашно за потапяне на чушките

За застройка: 1 яйце, 3-4 с.л. кисело мляко, 1-2 с.л. брашно (в зависимост от желанието ви за гъстота на соса), малко червен пипер, малко черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисвамe чушките в хладка вода, за да омекнат. Изчиствамe зелевите листа от твърдата част. Към каймата добавямe наситнения лук, ориза, яйцето, солта и подправките. Изцеждамe чушките и ги пълним.

Потапяме отворите им в брашно, за да се „запечата“ каймата. Завиваме и сармите. В тенджера под налягане изсипваме олиото на дъното . Разпъваме един зелев лист и редим чушките и сармите. Завиваме ги с друг и ги покриваме с чиния. Наливаме толкова вода, че да потънат добре.

Затваряме тенджерата и варим 30 мин след зашумяването на вентила. Махаме я от огъня и оставяме да се охлади малко. Разбиваме яйцето с млякото, брашното, солта и подправките. Отваряме тенджерата и пак я слагаме на котлона.

Застройваме ястието, като гребваме по малко от течността и изсипваме в застройката при непрекъснато бъркане. Така изравняваме температурата на застройката и ястието, за да не се пресече яйцето при варенето. Изсипваме всичко обратно при чушките и сармите, бъркаме полека, докато клокне, и отстраняваме от котлона.

 

 

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти