Какво трябва да знаете за лазерната епилация?

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Премахването на нежеланото окосмяване се е превърнало в ежедневна грижа както при дамите, така вече и при силния пол. В последните години се обръща все по-голямо внимание на лазерната епилация, която правилно приложена, постига големи успехи.

Ако планирате такава процедура е добре да проучите в кои салони тя се предлага от едни от най-добрите специалисти или да се доверите на близки хора, които могат да ви препоръчат реномиран салон за красота. Освен в козметичните салони, тези процедури се извършват и от опитни дерматолози. Ето какво още трябва да знаете за лазерната епилация.

Лазерната епилация включва преминаване на лазерния лъч през кожата, който действа на отделните космени фоликули. Има за цел да попречи на фоликулите да произведат нови косми. Растежа на космите има определени фази и благодарение на тази процедура може да се забави техния растеж във времето.

Размерът и площта на окосмяването както и дебелината на косъма и кожата имат значение за това колко успешна ще бъде една процедура. Специалистите казват, че най-добре се поддават зоните под мишниците както и бикини зоната, а по-бавно се обработват областите с по-дебела кожа, както и тази на гърба и брадичката.

Лазерната епилация може да варира по отношение на вида на уреда, който се използва, но в по-голямата си част, всеки уред има една и съща цел. Дамите често се вълнуват от това колко време ще бъде необходимо, за да се премахне окосмяването за по-дълъг период от време.

При средностатистическия пациент са необходими от шест до осем процедури на площ, за да бъдат постигнати най-добри резултати. При някои дами са достатъчни четири или пет процедури с лазер. При всяко посещение окосмяването намалява с около 10-15 %.

Важно е посещенията да бъдат редовни и да не се пропускат. Последователността е много важна за успеваемостта на лазерната епилация. Обикновено ако процедурата е извършена на лицето, пациента се връща за повторна епилация след четири седмици, а ако е на тялото – след около шест седмици.

Цикълът на растеж на косъма е от четири до дванадесет седмици в зависимост от площта, която се третира. Ще забележите, че след всяко третиране с лазерна епилация следващите косъмчета, които ще излизат ще са все по-малко.

Имат ли значение цвета на кожата и цвета на космите за лазерната епилация?

Да, имат значение, тъй като работата на лазера е насочена към пигмента. Ето защо тази процедура дава резултати най-добре при хора, които са със светла кожа и по-тъмно окосмяване.

Лазерната светлина преминава през кожата и се поема от пигмента, където се превръща в топлина като унищожава корена на косъма и по този начин предотвратява неговата повторна поява. Хубаво е преди да се подложите на такава процедура, да не си правите изкуствен тен в солариум или чрез специални автобронзанти.

Подходящото време за епилация е есента или зимата, тъй като лятото сте изложени по-интензивно на пряка слънчева светлина. В случай, че започнете процедури през пролетта и началото на лятото, ще бъдете посъветвани да използвате слънцезащитни продукти когато се излагате на слънце.

Може ли бременните жени да се подлагат на лазерна епилация?

Не. Необходимо е да изчакате бебето да се роди или да се подложите на процедура преди бременността.

Ако до този момент сте премахвали нежеланото окосмяване чрез кола маска, ще трябва да се откажете от нея, ако искате да си направите няколко процедури с лазер. Пълното премахване на косъма от корена елиминира целта на епилацията. Въпреки това дни след процедурата ще можете да премахнете космите със самобръсначка, но за това допълнително ще бъдете инструктирани от специалиста, който извършва процедурата.

Също така преди всяка процедура ще се наложи да оставите космите да израстат.

Крие ли някакви рискове лазерната епилация?

С всяко лазерно лечение има риск от странични ефекти. Въпреки това във всеки салон, в който се предлагат тези процедури, се взимат предпазни мерки, за да бъде лечението успешно и максимално безопасно. Някои от най-честите странични ефекти са хипер пигментация, хипо пигментация ( изсветляване на третираната зона ) парене, подуване, зачервяване. Дискомфортът отшумява в рамките на 24 часа.

Болезнена ли е процедурата?

Дискомфортът, който ще усетите по време на процедурата не е нещо, което няма да може да изтърпите. При всеки усещането е строго индивидуално, а често страхът от болката се оказва по-голям от неприятното усещане.