Гонорея (Трипер)

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Гонорея, или още позната като трипер, е широко разпространено полово-предавано заболяване. Какви са симптомите и как се лекува гонорея?

Гонорея (Трипер)

Триперът се изразява в изтичане на гной от уретрата при мъжа, а при жената – от шийката на матката. А наименованието гонорея идва от причинителя на заболяването – бактерията Neisseria gonorrhoeae.

Гонореята е позната още от древността, но тогава хората са смятали, че изтича не гной, а негодна/развалена семенна течност.

Заразяването става по полов път (орален секс със заразен партньор, може да е причина за възпаляване и инфекция на гърлото), като инкубационният период е от 2 до 14 дни.

Симптомите на заболяването трипер включват, освен изтичане на гной (жълто-зеленикав секрет), парене при уриниране, зачервяване, сърбеж, подуване на тестисите, засилена вагинална секреция. Mоже да се появят и болки ниско в корема и болка и кървене по време на секс, но често заболяването протича без никакви симптоми. Триперът може да бъде съпроводен и от леко повишена температура, повръщане, както и обрив в областта на гениталиите.

Липсата на лечение може да доведе до усложнения – тазово-възпалителна болест (ТВБ), засягане на сърцето, епидидимит, тендосиновит, възпаление на ставите, причинено от разнасяне на бактериите чрез кръвта, менингит, инфектиране на уретрата и простратата, стерилитет  и др.

Гонорея по време на бременност изисква по-специално лечение, включващо антибиотици, които да не са противопоказни по време на 9-те месеца. А нелекуването на заболяването може да зарази бебето при преминаването му през родовия канал, което да доведе до очна инфекция, увреждане на зрението и дори слепота. Но с подходящи капки за очи, възпалението при новородените успешно се лекува.

На антибиотично лечение се подлагат и двамата партньори, а продължителността му е няколко седмици.

Тъй като трипер и хламидия са заболявания, които често вървят ръка за ръка, е добре да се изследвате и за двете и паралелно да проведете лечение и за двете заболявания.

Болести, предавани по полов път >>>

22.01.2014/Ели Йорданова