Най-великите музеи в твоя компютър: виртуална разходка из Лувъра, Бритиш мюзиъм и…

16
Добави коментар
greg1
greg1

“Ако искате да разберете каквото и да било, наблюдавайте неговото начало и развитие” (Аристотел).

Никой не може да обиколи физически всички значими световни исторически музеи, но някои от тях дават възможност да направите това, седейки пред домашния компютър. Всъщност сайтът MuseumStuff предлага списък с над 1 000 музеи достъпни в Мрежата, като поне половината от тях са свързани с историята на света, отделен регион и град или индустрия. Класацията на най-добрите световни исторически музеи във виртуалния свят отразява единствено мнението на автора и се базира на нивото на виртуализация на информацията, предлагана в сайтовете на съответния музей.

За да изпреварим упрека, че някои музеи не фигурират в класацията, то това е защото са класирани единствено музеи, отразяващи историята на цели световни региони и дори на цялата световна история, при това такива, които са успели да разработят и поддържат сайтове, използващи най-съвременни технологии и неизискващи специални софтуерни приложения, с които тези колекции да бъдат разгледани онлайн. Отчита се и наличието на пълна версия на сайта на английски език. Така приложените критерии обясняват защо в класацията липсват гръцки музеи, например, както и дори Deutsches Museum и Египетският музей в Кайро.

The British Museum

Британският музей в Лондон предлага достъп до видео, аудио и фото колекции онлайн. Със свойте седем милиона съхранявани обекта, представящи едва ли не всички култури по света, той вероятно е водещият исторически музей в световен мащаб. Виртуалната му библиотека предлага удобно разделение за бързо търсене според култури, местоположение, личности и материали.

Le Louvre

Френският Лувър разполага със “скромните” 380 000 обекта, но пък те покриват почти всички периоди на цивилизацията от Месопотамия, през елините, етруските и римляните, до Средновековието и съвременната история. Това е един от първите музеи със собствен сайт и освен виртуални турове, предлага и достъп до изображения на експонати от постоянните си и текущи изложби, както и достъп до онлайн бази данни.

Smithsonian National Museum of American History

Националният музей за американска история на Смитсониън институт във Вашингтон разполага с повече от 3 милиона изделия, свързани с историята на САЩ. В момента музеят предлага безплатен достъп до 55 виртуални изложби, покриващи различни аспекти на американската история и култура.

Vatican Museums

Музеите на Ватикана предлагат много добре изработени виртуални турове, предлагащи 360-градусова панорама на музейните помещения, както и онлайн достъп до изображения на част от колекциите си, събирани от главите на римокатолическата църква през последните пет столетия. Сайтът е активен от 2003 г. и все още не предлага достъп до колекциите на всички музеи на Ватикана.

Эрмитаж

Петербургският Ермитаж има в колекцията си 3 милиона експоната, част от които могат да бъдат разгледани онлайн в секцията за виртуални турове. Сайтът също така предлага онлайн разглеждане на залите на музея с 360-градусова панорама на всяка зала. Интересна е секцията “Виртуална академия”, която обаче работи само с един определен Интернет браузър.

The National Museum of Australia

Националният музей на Австралия поддържа страница с онлайн изложби, показващи различни аспекти на националната история, характер и начин на живот. Интересното за този музей е, че е отворен едва през 2001 г., макар идеята за неговото създаване да датира още 1900 г. Въпреки това още през 2003 г. музеят вече присъства в Мрежата.

The Virtual Museum of Canada

Един изцяло виртуален проект на правителството и музейната общност на Канада. Сайтът разполага с над 500 виртуални изложби, 680 000 изображения от различни канадски музеи и 150 интерактивни ресурса. Проектът е само на две години, но вече дава сериозна заявка за много сериозно Интернет присъствие.

The Israel Museum, Jerusalem

Музеят на Израел е дом на такива експонати като свитъците от Мъртво море, най-старите открити библейски ръкописи. Сайтът му предлага достъп до сравнително голям брой онлайн експозиции, както и до виртуални 360-градусови турове като този на Йерусалим по времето на втория Храм.

Museo Nacional de Antropologia, Mexico

Дори да съдържаше само колекциите от предмети на цивилизациите на толтеки, маи и ацтеки Националният музей по антропология в Мексико сити пак щеше да е един от най-значимите в световен мащаб. На всичкото отгоре той разполага със сайт предлагащ триизмерни изображения и 360-градусови панорами, единственият минус е, че се изисква инсталиране на някои допълнителни програми, за да могат да бъдат разгледани.

The Science Museum

Доколкото историята на науката е общочовешка, Музеят на науката в Лондон заема почетното 10-то място в класацията със своите над 300 000 експоната, представящи историята на науката, технологиите и медицината от 1700 г. до наши дни. Онлайн колекциите са разделени в 10 категории, включително интерактивни представяния, видео презентации и онлайн игри.