„Светлоуловител“ откарва дневната светлина в най-тъмните кьошета на сградата

17
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

от GreenTech.bg на 24/01/2014

Има много начини да се осветят тъмните пространства в дадена сграда без механична помощ, но въпреки всичко опитите и експериментите с нови подходи продължават. Наречен LightCatcher („Светлоуловител“) на белгийската фирма EcoNation предлага максимална ефективност в това отношение – при много интересен бизнес-модел.

Оборудван с огледало поликарбонатен купол, който разполага със сензор по патентована технология, позволява на системата да открива оптималния светлинен поток. Един отвор в покрива с размер 17 кв. м. осигурява 60 до 111 кв. метра естествена светлина – без използване на каквато и да е енергия. Проектиран от Maarten Michielssens в сътрудничество с Университета в Гент, този енергоспестяващ уред е спечелил на EcoNation номинация за едно от най-добрите малки и средни предприятия по фонда е Zayed Future Energy.

Огледалото, интегрирано в купола, улавя входящата дневна светлина след това я отразява, филтрира и усилва в светлилел „вал“, за да я разпространи из сградата. Снимките показват как захранваната със слънчева енергия система осветява една стая доста по-ефективно от стандартна крушка. В действителност LightCatcher е толкова ефективен, че човек може да се наслаждава на дневна светлина в продължение на средно 10 часа на ден – което намалява разхода на енергия за осветление с до 70 процента.

Белгийската компания има и интересен бизнес модел. EcoNation инсталира LightCatcher върху покривите на търговски или правителствени сгради, като поема цялата инвестиция. След това, каквито и пари да се спестят от употребата на системата, „печалбата“ се поделя между фирмата и клиента. Според EcoNation, този модел на работа дава на предприятията и правителствата възможност да намалят сметките си за енергия без предварителни парични разходи.

 

 

Публикувано в Общество