Гадене и повръщане по време на бременност

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Сутрешното гадене и повръщане (т. нар. ранна токсикоза) могат да помрачат въодушевлението от бременността през първия триместър. Разбира се, те в никакъв случай не са задължителни „спътници“ на всяка бременност.

Когато неразположението е налице, то обикновено е съпроводено и с изменение на вкусовите пристрастия, загуба на апетит, изострени обонятелни възприятия. Съществуват множество теории, които се опитват да обяснят причините и механизмите за развитието на това състояние, но уви, нито една не е достатъчно убедителна, за да бъде призната за основна. От неприятното повръщане се оплакват повечето от половината бременни жени.

Има 3 степени на тежест според броя повръщания на ден и съпътстващите усложнения.

1 степен: Повръщанията са не повече от 5 на денонощие, като при това самочувствието на жената остава удовлетворително, температурата не се повишава, кръвното налягане остава в норма. Нормални са и изследванията на кръвта и урината. Признаци на обезводняване няма. Има възможност за отслабване, но не повече от 3 кг за две седмици. Повръщането може да бъде като резултат от приема на дадена храна или по-силни миризми (бензин, ако си в колата; дезодорант; ароматът на цветя).

2 степен: Това състояние е средно тежко. Повръщането е до 10 пъти на денонощие. Губят се повече от 3 кг за две седмици. Бременната жена чувства обща отпадналост, световъртеж, може и температурата да е леко повишена, пулсът е учестен (но не повече от 100 удара в минута), кръвното налягане е леко под нормалните стойности, в урината се отделя ацетон.

3 степен: Състоянието е тежко. Повръщанията са повече от 20 на денонощие. Жената не може нито да пие, нито да се храни, вследствие на което настъпва обезводняване. Като цяло се нарушава обмяната на веществата. Кръвното налягане е ниско, възниква тахикардия. Ударите на сърцето стигат до 120 в минута. Температурата е повишена, понякога дори до 38 градуса. В
урината се отделя голямо количество ацетон. За щастие подобни случаи са много редки.

Нужно е да знаеш…

10% – приблизително толкова от бременните жени се нуждаят от хоспитализация, тъй като
честите повръщания чести могат да доведат до метаболитни нарушения.

В тежките случаи (2 и 3 степен) се налага хоспитализация. В по-леките случаи лечението се провежда у дома, но под лекарско наблюдение (следят се теглото, кръвното налягане, пулсът, анализът на урината). С неприятните повръщания би могла да си помогнеш и самата ти.
Бъди внимателна към храната. Храни се често, но по малко.

Някои продукти, като ябълка, лимон, грейпфрут, тиквени семки, биха могли и да намалят повръщанията или лъжичка мед преди хранене може да се окаже твоето решение. Приемай не по-малко от 2,5 л течности дневно – отново по малко и на често. Не на последно място е от значение спокойната обстановка у дома и на работното място.

Консултант: д-р Пламен Миков, акушер-гинеколог, София