Започнаха фестивалните шествия на кукери в Перник

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Започнаха фестивалните шествия на кукери в Перник

25 Януари 2014 | 11:15

/КРОСС/ Започнаха фестивалните шествия на кукери в центъра на Перник. „Сурва 2014″ ще представи освен родни групи и участници от Албания, Гърция, Италия, Индонезия, Македония, Словения, Сърбия, Унгария.

Зрителите на фестивала няма да останат встрани от случващото се, защото всеки желаещ ще може да участва в конкурс за най-красива маска на зрител. Ще можем да опитаме и традиционни ястия от този регион на България, а ако гостите на града не успеят да пробват от вкусотиите в казана, общината се е погрижила да има сборник с най-вкусните зимни ястия в Пернишко, съобщи Дарик.

В костюмите на групата от Сопот има риза на 136 години, носена от малък сурвакар, и було на 152 година. Групата от Ивайловград ще представи уникалното кукерско хоро, което се играе наляво.

Народният обичай „Сурва“ е вписан през 2012 г. като „Живо човешко съкровище“ в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай „Сурва“ е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през настоящата година.

Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Той започва като „зимен карнавал“, преминава през фазите национален фестивал, фестивал с международно участие, международен фестивал.

 

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.