Фондю с четири вида сирена

30
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Родината на фондюто е Швейцария. Думата „фондю“ произлиза от френския глагол „fondre“, който означава „разтапям“. Това е практически единственото национално ястие на швейцарците, което е придобило и световна популярност. Фондюто се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Води началото си от стопеното сирене – ястие, което пастирите си приготвяли в Алпите през дългите зимни вечери. В него топели късчета хляб, забодени на дълги дървени пръчки. В Швейцария фондю се консумира най-често като основно ястие. Поднасянето му е „върхът“ на кулинарния етикет. То присъства в менютата и на най-изисканите ресторанти.

Необходими продукти: 600 г различни вида сирена (Ементал, Чедър, Пармезан и топено сирене с гъби) 300 мл бяло сухо вино 1 скилидка чесън черен пипер 1 ч.л. царевично нишесте сока от 1/4 лимон препечени крутони или малки парченца от различни видове хляб

Начин на приготвяне: Сирената се настъргват на едро ренде. Ако използвате топения им вариант ги накъсайте на малки парчета. Натъркайте съда на фондюто със скилидката чесън. Сложете вътре сирената и нарязания на ситно чесън, след това сипете виното, загрято предварително на средна температура. Когато сирената започнат да се разтапят, бъркайте с кръгови движения периодично. Добавете лимоновия сок и черен пипер на вкус. Преди да заври добавете разтвореното в малко вино царевично нишесте и отново разбъркайте добре. Когато заври е готово. Преместете го на поставката и запалете горивния гел по съда, за да задържа топлината. Сервирайте с крутони от различни видове хляб, който може преди това да запечете за кратко във фурната. Важно е да се знае, че хлябът трябва да е нарязан така, че всяко едно парче да има част от кората, за която ще се забожда специалната виличка. Потапяте, завъртате и се наслаждавате на невероятен вкус. Консумирайте с чаша бяло вино и добра компания!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It