Валдорфски детски градини и училища

1
Добави коментар
zdravjivot
zdravjivot

„Детето трябва да се възприеме с уважение, да се възпитава в любов и да му се даде свобода.“ – Рудолф Щайнер

Основател на Валдорфската педагогика е Рудолф Щайнер, роден през 1861 г. в Австрия, доктор по философия и основател на антропософията. Той създава първото в света училище с възпитание във Валдорфска педагогика през 1919 г. в Щутгарт, Германия. Този изцяло различен стил на обучение е един от най-бързо развиващите се и придобиващи популярност във все повече държави по света. Съществуват над 3500 градини, училища и институти в над 90 държави.

 

История на Валдорфската педагогика

Когато през 1919 г. в Щутгарт, Рудолф Щайнер предлага на цигарената фабрика „Валдорф-Астория” да открие малка школа за децата на работниците, едва ли някой би могъл да предположи, че след десетилетия, Валдорфската педагогика ще спечели сърцата на много родители, учители и деца по целия свят. Тогавашната традиционна религия е против. Учените също са против ненаучното и мистичното образование, залегнало във Валдорфската педагогика. А родителите се притеснявали дали детето им ще може да се адаптира към стандартно училище, ако завърши валдорфска детска градина. Вероятно няма друга образователна система, за която са изписани толкова много противоречиви мнения. Съзнавайки, че способността за приемане и оценяване на нови идеи, така слабо развита сред човечеството, не може да бъде подобрена от само себе си, Рудолф Щайнер използва възможността да покаже как програмата и методите на преподаване могат да спомагат за най-добро развиване на ясна мисъл, будни чувства и силна воля. Така през 1919 г. отваря врати първото щайнерово Валдорфско училище. През 1930 г. нацистите затварят всички Валдорфски училища в Германия, отворени наново през 1945 г. През 70-те години Валдорфските училища се развиват експлозивно в цял свят, за да достигнат до днешното си ниво и разпространеност. Над 90 от тях са създадени след промените в източно-европейските страни, а само в Румъния те са 15. У нас през 2007 г. беше открита и започна да развива дейността си първата валдорфска детска градина – “Златно зрънце“, а от учебната 2011/2012 г. отвори врати и първото българско начално валдорфско училище – “Проф. Николай Райнов”. През 2013 г. заработи и втората в гр. София детска градина – “Слънчова премяна“.

Основната характеристика на педагогиката, създадена от Рудолф Щайнер е, че в центъра на възпитанието и обучението стои човекът.

Какво представлява Валдорфската педагогика?

Европа в началото на 20 век е белязана от големи социални конфликти – войни, революции, дълбока икономическа криза, глад и унищожение. Много философи по това време отбелязват, че една от основните причини тези трагедии да поразят човечеството е несъвършенството на тогавашната образователна система, която не отговаря на изискванията на времето. Децата от бедните семейства можели да учат само в т.нар. народни училища, където получавали най-елементарни знания; в класическите гимназии най-много се изучавали латински, гръцки и хуманитарни дисциплини. Програмата била изключително тежка, децата трябвало да са невероятно трудолюбиви, с отлична памет. Но като цяло те не научавали нищо, което да им помогне в реалния живот.

Рудолф Щайнер и неговите последователи решили да променят радикално образователната система и да създадат такъв метод, който ще развива детето хармонично, комбиниращ знания за света, естетическо образование и практически умения. Още с откриването на първото училище се присъединяват деца от различни социални прослойки. За тези времена премахването на дискриминацията по социален и материален признак било немислимо.

 

Валдорфската детска градина обикновено е обзаведена така, че да изглежда като у дома, с копринени завеси, вълнени черги, люлеещ се стол и дървени маси и столове. Играчките, намиращи се в класната стая са направени от естествени влакна и материали.

Обучението по тази система включва в себе си практически, артистични и интелектуални умения, които естествено се хармонизират в ежедневието. Важен аспект в обучението е въображението, развитието на мисленето, усещането за изкуството и развитието на цялата палитра от човешкия потенциал на всеки един. Целта е да бъдат възпитани свободолюбиви и волеви хора, които да са морално ангажирани към себе си и обществото и преследващи собствената си съдба. За да се справят с трудностите и темпото в ежедневието на съвременния човек, малките деца биват учени на гъвкавост, динамика, самосъзнание и ясна представа за това, че човек се учи цял живот.

Във възрастта на детската градина, децата учат най-добре чрез практически дейности. Печенето на хляб е едно забавно допълнение към учебния план на валдорфското образование.

 

Има много занимания по изобразително изкуство, не точно рисуване в общоприетия смисъл, а игри с цветове, по време на които децата намират самостоятелни творчески решения, а не копират по дадени шаблони. Използват се 3 цвята – червен, жълт и син и децата сами си правят други цветове от трите основни.

 

Специални музикални занятия във Валдорфската детска градина няма, но ежедневно се провеждат следните игри: свободно движение с музика, пеене, рецитиране на стихотворения. Освен това, когато учителката разказва приказка, тя съпровожда своя разказ с някакъв музикален инструмент: ксилофон, флейта или лира. Тези инструменти са на достъпно място и всяко дете, което иска да ги изпробва – може да ги вземе.

 

Рудолф Щайнер счита, че развитието на всеки човек преминава през 7-годишни цикли.

През първия 7-годишен цикъл детето подражава и копира различни поведения на възрастните. Обучението се осъществява чрез добри примери за подражание при извършването на смислени и необходими дейности от живота и бита. Валдорфският учител смислено и целенасочено се стреми да ангажира децата в класната стая в дейности като готвене, чистене, печене, шиене или плетене. На открито, учителят ангажира децата в градинарство, пълнене на хранилки за птици или риене на сняг. Децата участват и помагат във всички тези дейности. Те се учат на истински житейски умения и така стават уверени и способни помощници
През втория 7-годишен цикъл детето има нужда от авторитета и близостта на възпитателя, да знае, че може да разчита на него. Много е важно авторитетът да не се гради на каквато и да е форма на принуда. Обучението е насочено към чувствата на детето, а науките се представят с наблюдение на познати природни явления.
През третия 7-годишен цикъл се развива вътрешният личностен живот – младият човек иска да изследва смисъла и целта на собствения си живот.
През четвъртия 7-годишен цикъл човек придобива пълнолетие и личностна зрялост.

 

Ако градината разполага с двор, всеки може да си посади картофи, цвекло, репички, даже и пшеница, а после да я смели сам и да изпече хляб. В идеалния случай е добре в двора да живее коза или агне, така че децата практически да научат от къде идва млякото.

Валдорфската група е с деца на различни възрасти. Така малките деца се учат естествено от големите, подражавайки им: за обличането, подреждането, рисуването, лепенето – също както в семейството. А учителката изпълнява ролята на майка, която домакинства: готви, подрежда, шие кукли, от време на време си играе с децата, разказва им приказки или им помага за сложни неща. Така децата много по-лесно се адаптират към колективния живот. Отделя се голямо внимание на ръчния труд – всички деца, независимо дали са момичета или момчета се учат да шият, плетат, тъкат, имат занимания с естествени материали, като дърво и глина.

 

Валдорфската педагогика е категорично против ранното развитие на интелекта. Обучението по четене и писане трябва да започне максимално късно, а обучението по абстрактни дисциплини – когато детето формира емоционалния си свят. Това става горе-долу по времето, когато си сменя млечните зъби, което е много по-късно, в сравнение с всички други образователни системи. Но от друга страна – завършилите Валдорфско училище, постъпват в университети и се реализират успешно, като преуспяващи специалисти.

Основните концепции, на които се базира Валдорфската педагогика са:

интелигентност, съпричастност и самоуважение;
физическа виталност, добра форма и постоянство;
духовна дълбочина, отдадена на уважението и отговорността към природата, към работата и към останалите човешки същества.

 

Всички деца се раждат с тези качества. Фокусът на Валдорфската педагогика е да „събуди“ този техен потенциал. Тя е насочена към личността на детето, независимо от неговия интелект и възраст, затова я наричат „Педагогика на равните възможности”. При Валдорфската педагогика родителите и учителите не се стремят да направят бързо от детето възрастен, а по-скоро да му удължат детството и да разкрият творческия му потенциал.

Повече за педагогиката на Рудолф Щайнер може да прочетете в книгите му “Лекции по валдорфска педагогика”, “Тайната на четирите темперамента”, “Духовно-душевните сили на възпитателното изкуство” и “Общото човекознание като основа на педагогиката”. За валдорфската педагогика може да научите повече и от филма “Забраненото образование“. В него са представени различни образователни алтернативи, едни от които са валдорфската педагогика и системата Монтесори.

 

Автор: Кристина Панова, www.back2nature.me