Болна по време на бременност

13
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Колкото и да се пазите, не винаги настинките и вирусите ви подминават по време на бременност. Колко опасни обаче са болестите за бременната и бебето и има ли значение в кой месец сте?

Болна по време на бременност Не винаги запушеният нос и завишената температура са симптоми на простуда или грип. По време на бременността е нормално телесната ви температура да е по-висока, а термометърът често да показва 37-37,4 градуса, която е отговор на промените, които настъпват в организма ви. А завишените нива на естроген през 9-те месеца са причината за изсушаването и набъбването на слизестите мембрани, което води до запушен нос и сухи сополи, често примесени с кръв, тъй като капилярите през бременността са доста слаби.

Точно по-високите нива на естроген са и причината бременните да изкарват доста по-тежко от обичайното настинки, вирусни и грипни състояния. А ако сте в напреднала бременност и бебето притиска белите ви дробове в комбинация съз завишения естроген, дишането особено, когато сте болни, си е истинско изпитание. Допълнително неудобство е невъзможността да се използват капки за нос и редица други стандартните лекарства, с които се лекуват обичайните за зимата заболявания.

Използвайте хомеопатични лекарствени продукти, разтвор от вода и сол или вода и сок от лук вместо капки за нос, пийте билков чай с много мед и лимони, които подсилват имунната система. Добър имуностимулатор е и чесъна. Правете си инхалации с лайка, които прочистват дихателните пътища и подобряват дишането. Проветрявайте често стаята, за да влиза свеж въздух, и изпозлвайте овлажнител/йонизатор, който да улесни дишането ви в затворени помещения. Ако имате температура, пийте много течности и си правете компреси с оцет.

Лекува с оцет >>> Природни антибиотици >>> Природни съвети срещу главоболие >>> Лекарства vs природни средства за лечение >>>

Колко опасно е да се разболеете по време на бременност?

Много важно е да пазите от простудни и особено вирусни и грипни състояние през първия триместър – моментът на т.нар. органогенеза (формиране на органите на бебето).

Дори обикновена хрема може да причини някоя инфекция, а вирусните заболявания може да създадат и повече главоболия. Най-опасно е поддържането на твърде висока температура твърде дълго време, тъй като плодът сериозно може да се увреди.

Как да се предпазите от боледуване?

Подсилете имунната си система с натурални продукти като мед, лимон, орехи, чесън и др.
Поставете си противогрипна ваксина, като преди това се консултирате с лекар. Най-доброто време е след 16 г.с. и преди сезона на грипните и вирусни заболявания.
Приемайте повече витаминозна храна.
Мийте често ръцете си, за да избегнете попадането на бактерии в организма ви.
Ограничете социалните си контакти и излизането на места с много хора (като градски транспорт, търговски центрове и т.н.), където рискът някой да ви зарази е огромен.
Забавлявайте се, като редуцирате до минимум стреса, защото именно той води до отслабване на имунната система, а оттам и до редица заболявания.

20.10.2014/Ели Йорданова