Чудотворната икона на кърмеща Богородица влиза в църковен музей

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Чудотворна икона на Света Богородица Млекопитателница от русенското село Пепелина се завърна в Русе, след като бе реставрирана и консервирана, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Чудотворната икона на кърмеща Богородица влиза в църковен музей

Оригиналът ще остане в митрополията, за да стане част от подготвяния църковен музей. По желание на патриарх Неофит е направено и копие, което ще бъде занесено в църквата в село Пепелина. Реставраторът Константин Угринов предаде изображенията на кърмещата Богородица на архимандрит Виктор Мутафов от Русенска митрополия.

Иконата е с установено авторство на Цаню Захариев, син на известния тревненски иконописец Захария Цанюв, обясни Костантин Угринов, който е специалист по тревненската школа. Творбата е направена около 1880 г. и е с много рядка иконография – на кърмещата младенеца Божия майка. В България има общо 4 икони с такова изображение. При реставрацията се е наложило да се укрепят живописният слой и грундът, които са пострадали от влагата, а дървената основа е обработена против паразити.

„Всички липсващи части са възстановени, направени са т.нар. ретуши и иконата в момента се намира в експозиционен вид. Тя ще изпълнява великолепно и своите богослужебни функции“, каза още реставраторът.

Според него един от начините да се запазват ценните икони е направата на техни копия. Оригиналите могат да се съхраняват в църковни експозиции и музеи при подходящи условия, като се вадят на големи църковни празници.

За Константин Угринов е любопитно как се е стигнало до изрисуването на иконата с подобен нетрадиционен сюжет на кърмеща Богородица.

„Предполагам, че човекът, който я е поръчал, е имал някакъв семеен повод – може би появата на ново дете. Възможно заедно със зографа да са стигнали до този избор“, каза той.

Иконата от село Пепелина представя образа на Божията майка, кърмеща Исус Христос, като копие на иконата в Хилендарския манастир в Света гора Атон. Света Богородица Млекопитателница се отличава с много хубави ясни черти и според специалистите е една от най-хубавите у нас. Тя е изпълнена в класическия иконописен стил. Използвана е пищна позлата, която е обработена в короната на иконата и по орнаментите. Всичко това прави Богородица Млекопитателница типична късновъзрожденска икона. /БГНЕС /