10 ужасяващи археологически открития за човешки жертвоприношения

0
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Човешките жертвоприношения са тъмен факт от историята на цивилизацията ни. Въпреки че не са били толкова разпространени, колко се твърдеше до скоро, на някои места те действително са се практикували… и все още се практикуват! Въпреки че повечето от тези истории са силно преувеличена пропаганда, има някои, които са документирани и изучени много добре. Вижте 10-те най-фрапиращи случая на човешки жертвоприношения.

Масови жертвоприношения на жени в Китай

Един от най-известните древни градове в Китай е Шимао. Основан през 2300 г. пр. Хр., градът е бил населяван само около 300 години. При разкопките археолозите се натъкнали на нещо страшно. В храмовият комплекс били открити черепите на 80 млади жени, но телата им не били намерени. При изследването на черепите били забелязани неоспорими белези на насилствена смърт, като по тях имало следи от огън и удари с тъп предмет. Относно това защо толкова млади жени са били обезглавени и захвърлени в общ гроб археолозите смятат, че е възможно те да са били от враждуващи племена и с тяхното жертвоприношение да е било отбелязано основаването на Шимао.

Робите на викингите

Въпреки че викингите не са били чак такива диваци, за каквито много хора ги смятат, скандинавците не са спечелили репутацията си като са пишели приказки. Много често те нападали британските селища и взимали роби със себе си, като мъжете са били принуждавани да работят във фермите, а в името на цивилизования тон ще ви спестим участта на жените. И ако това не е достатъчно варварско, чуйте това – част от робите на викингските лидери са били погребвани заедно с господарите си! При археологически разкопки във Флакстад, Норвегия, били открити няколко гроба и десет тела, някои от които били обезглавени. Изследванията установили че обезглавените са били роби. Археолозите предполагат, че тези хора са били екзекутирани, за да послужат като подарък за мъртвия си господар.

Най-старото жертвоприношение в Судан

В района на Африка жертвоприношенията не са били чак толкова често срещано явление, но все пак ги е имало. Селото Ел Кадада в долината на река Нил би могло да съдържа доказателство за най-старата подобна проява в Африка. Френски изследователи се натъкнали на гробница, съдържаща телата на двама души, две кози и едно куче. Хората, мъж и жена, са обърнати един към друг. Учените установили, че гробницата датира от периода 3700 – 3400 г. пр.Хр., което предхожда с 2000 години следващото документирано жертвоприношение в Африка.

Храмът на Моче в Перу

Преди инките да се заселят в Перу, регионът е бил обитаван от северно племе, наречено Моче. Те са считали, че войната и религията са неразривно свързани. В тяхното войнствено общество най-висока позиция в йерархията са заемали войните и жреците. Войните водели военнопленниците в храмовете, където до днес са запазени изображения, показващи екзекуциите на завързани голи мъже. Сред руините на храмовия комплекс Хуакас де Моче постоянно биват откривани нови и нови тела, като до момента техният брой е 70. Археолозите предполагат, че покойниците са били от други племена, тъй като не са били умъртвени по особено достоен начин. Черепите им били превърнати в чаши, а телата им били оставяни на публични места, тъй като кръвта била дар за боговете. След известно време останките били хвърляни в общи гробове, където лешоядите довършвали останалото.

Дрогираните деца на инките

При инките също е имало жертвоприношения, но за разлика от повечето култури, при тях предпочитаните жертви били децата! Но защо точно те? Причините за това са няколко. Макар и да завоювали огромни територии, инките не били особено много на брой – около 100 000, и земята, на която живеели, била много негостоприемна – труднопроходими планини, безплодни почви и често случващи се природни бедствия. В резултат на всичко това инките се опасявали, че ако нямат солидна подкрепа от боговете, ще бъдат заличени.

Близо до вулкана Люляйляко в днешна Аржентина били открити телата на три деца, като най-възрастното от тях е било на 13 години. След като са били избирани за жертви, децата са живеели една година в храм, където са упражнявали ритуалите, които щели да доведат до смъртта им. На децата често са им били давани алкохол и листа от кока, като това е важало особено за последните седмици преди смъртта им. В този аспект инките са проявявали хуманност – според изследователите те са дрогирали децата, за да може смъртта им да бъде бърза и безболезнена.

Погребения на новородени

Погребални съдове, съдържащи новородени бебета, са намирани в най-различни части на света, като в повечето случаи не става дума за жертвоприношение. Но е имало и такава практика. Според археолозите първите жертвоприношения на новородени датират от Желязната епоха и са се извършвали най-вече в Африка. Местните се опасявали от суша и затова принасяли жертви, за да умилостивят боговете. Като цяло тази практика не е широко разпространена и няма данни за практикуването ѝ извън Африка.

Thinkstock/Guliver

Минойците

Минойците са цивилизация, населявала остров Крит от 3000 г. пр. Хр. До 1100 г.пр.Хр. Считани са за първата напреднала култура в Европа. Тяхната писменост, известна като „Линеар А“, все още не е дешифрирана от историците. Въпреки разпадът на минойската цивилизация, настъпил в резултат на вулканично изригване, те са считани за интелигентно общество, при което се е наблюдавало относително равенство между половете.

Но дори най-миролюбивите култури си имат брутални страни. В легендарния дворцов комплекс Кносос са открити следи от жертвоприношения на деца с елементи на канибализъм. Религиозни изображения показват принасянето на човешки жертви върху специално изградени олтари. При разкопките на един от домовете в комплекса археолозите открили следи от масово ритуално погребение на деца. Кожата им е била отстранена, най-вероятно в резултат на канибализъм. Учените са установили наличието на т. нар. „кризисни“ култове, появили се при разпада на минойската цивилизация, като при тях жертвоприношенията са се случвали доста по-често от обичайното, най-вероятно в опит да бъдат умилостивени боговете.

Британските жертвоприношения

Келтите дошли в Британия около 7 век пр. Хр. Важно е да се отбележи, че британските келти не са били една група. Названието „келти“ е дадено на древните британци през 18 век в опита на академичната общност да групира широка гама от племена с много различни култури. В този смисъл, келтите често са практикували човешки жертвоприношения. Римляните, които не са особено гнуслива цивилизация, били шокирани от келтските обичаи.

Най-известните намерени останки от тези практики са на човек, наречен от археолозите „Рибарят Фред“, открит заедно с инструментите и оръжията си през 1981 година. Археолозите открили следи от свиреп удар с меч в задната част на главата. Въпреки че е счупил черепа му, този удар не го е убил. Можем само да гадаем какво се е случило с Фред след това, тъй като по голямата част от тялото му все още не е намерена, но най-вероятно смъртта му е била изключително брутална.

Древен Египет

Всички знаем (или поне си мислим, че знаем) за Древен Египет – мумии, сфинксове и т.н. Това, което много хора не знаят, е че човешките жертвоприношения не са били нещо необичайно сред египтяните. Най-често срещаните такива са практикувани при смърт на владетел, като робите са били убивани, за да придружат господаря си в отвъдното. Най-ранните доказателства за подобни прояви датират от 3500 – 3200 г. пр.Хр.

Тази практика е била упражнявана на приливи и отливи, но по времето на Първата династия жертвоприношенията стават все по-редовни и все по-брутални. По телата не са открити външни травми, тъй като загубата на кръв за египтяните е била нещо неприемливо, особено за благородниците. Не е ясно дали хората, чиито тела са намерени, са се жертвали доброволно или принудително. Военнопленниците често са били жертвани. Гробницата на фараон Аха, който управлявал през първата династия, съдържа 36 други трупа освен неговия. Всички тела били на млади мъже (най-възрастният бил на 20 години), като всички са умрели в резултат на удушаване.

Съвременните жертвоприношения в Уганда

Освен ако нямате някакъв психически дефект, най-вероятно се надявате, че човешките жертвоприношения са останали дълбоко в древността. Съжаляваме, че ще ви разочароваме. През 2009 и 2010 периодично се появяваха сведения за ритуални убийства на деца в Уганда, Африка. Кървавата практика, която явно е била във възход в страната, се изпълнявала от шамани. Защо обаче жертвите са деца? Трудно е да се отговори. Според някои това се дължи на нигерийски филми, които поощрявали принасянето на малки деца в жертва. Филмите разказват за семейство, което забогатява, след като принася в жертва човек. Според други това се дължи на страха от природно бедствие, най-вероятно глад.

Много от убитите деца са били отвлечени от убийците си и не са ги познавали. Оцелелите хлапета са много малко, но едно от тях, 3-годишният Мукуса, успява да се измъкне и да идентифицира похитителите си. По време на бягството обаче те отрязват половия орган на момчето.. Активисти, борещи се за модернизация на Уганда, настояват шаманите да не бъдат допускани до деца. Впоследствие са разкрити и няколко специално изградени за жертвоприношения места. Според самите шамани обаче те се опитват да променят порядките си. Един от тях иска практиката с детски жертвоприношения да бъде прекратена, въпреки че в миналото самият той е принесъл в жертва повече от 70 деца, включително и собственият си 10-годишен син.