Питка Коледна звезда

12
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Питка Коледна звезда

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г мая
1 кг брашно
8 с. л. захар
1 к. л. сол
3 яйца без един жълтък, той е за намазване
200 мл лимонада
100 мл топла вода за маята
1 к. ч. кисело мляко
200 г течен шоколад, смесен с 1 с. л. разтопено масло
сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В топлата вода се разтваря маята с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно. Шупналата мая сипваме в брашното и замесваме меко тесто с останалите продукти. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Отделя се едно топче като портокал от тестото, то е за средата.

Останалото тесто разделяме на 8 части. Четири от тях се разточват на обли кори, намазват се с течен шоколад и се нареждат една върху друга, последната не се намазва. Нарязва се на 8 триъгълника, като се минава през средата, но не се стига до края на питата. В средата на всеки триъгълник се прави разрез. Хваща се връхчето и се промушва през разреза. Така се прави и с останалите сектори. Останалите четири топчета се оформят по същия начин, разточват се на обли кори, намазват се с шоколад и се нареждат една върху друга. Нарязват се на 8 триъгълника, като се отделят един от друг. В средата има разрез и пак се промушва връхчето. Получените листенца се поставят между секторите от долния ред. Оставеното топче за средата се оформя на фитил и се навива на охлюв.

Намазваме питката с разбит с малко вода жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто. Весели празници и да ви е сладко !

Продукти:
мая, брашно, захар, сол, яйца, лимонада, кисело мляко, течен шоколад, краве масло, сусам

Тагове:
Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Празнична погача `Коледна звезда` Пита `Звезда`

Последни статии

За Великден обикновено боядисваме доста яйца, които не успяваме да изядем, а с тях можем да приготвим различни вкусни ястия.
още »

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »