Домашни луканки от дивеч натръшкаха три села хора

12
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

С притеснение и паника ловци от пловдивски дружинки поставиха точка на ловния сезон за диви прасета в района. Взривът от заразяване с трихинелоза избухна веднага след многото зимни празници, които без червено вино и яки мезета не минават.

Първият сигнал със заразени ловци дойде от родопското село Храбрино, които при един от излетите си отстреляли глиган край близкото село Бойково. Всеки от ловците получил своя пай от месото, което по-късно се превърнало в луканки. Ангажимент да занесе част от месото за изследване в лаборатория имал един от ловците, който след процедурата позвънил на всички, за да каже, че изследванията са отрицателни и няма проблем с консумирането на месото.

Всичко е добре по празниците, с пищни трапези, докато един по един от консумиралите луканки с глиганско месо не започват да се оплакват. Трихинелозата започва като грип и хората в първия момент се заблуждават, че е настинка.

Заболяването протича тежко, ако не се открие още в първия стадий,

коментира проф. д-р Мариана Стойчева, ръководител на инфекциозната клиника към Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Появяват се отоци под очите, висока температура, силни болки в мускулите, обриви, та дори и кръвоизливи. Един от първите заразени с трихинелоза е ловецът Павел Станоев, а впоследствие се оказва, че още 15 души са се разболели от коварната зараза, а 40 души, които са били контактни, са изследвани. Тревожното е, че

инкубационният период на заболяването е доста дълъг,

около 45 дни, и е много възможно да се появят и други заразени. В болница е и съпругата на Станоев – Даниела, и двете му деца. Те имат семейно магазинче с барче на площада в село Храбрино, което е затворено тези дни. Председателят на дружинката в селото Костадин Дърмонски не беше открит за коментар, но се оказа, че от заразените луканки е опитвал и неговият син Димитър по време на коледуване из селото. Истинско чудо е, че той с приятелите си не се е заразил от коварната болест, казва неговата баба.

Вторият случай със заразени с трихинелоза избухна в град Стамболийски, след като местни яли месо от диво прасе, убито край Пирдоп. Съветите на специалистите са всички, които са консумирали месо от дивите прасета край Бойково, Храбрино и Пирдоп, да се обърнат към лекар и да не изчакват.

Ловци от района потвърдиха, че често носят месо за изследване, но невинаги в лицензирана лаборатория, което е проблем. Понякога изследването се правело набързо от ветеринари, които после не носели никаква отговорност.

Николай ЧАПАНСКИ