„Вълка от Уолстрийт“ е сред най-продаваните книги

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

/КРОСС/ След като по кината тръгна шедьовърът на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт“ („The Wolf of Wall Street“), автобиографичната книга със същото име, дело на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд, Джордън Белфорт, която вдъхновила Скорсезе, зае челна позиция в листата на най-продаваните книги у нас.

Във филма в главната роля се превъплъщава Леонардо Ди Каприо, а сюжета разказва за отказа на Белфорт да сътрудничи на властите по време на криминален случай през 90-те години. Мащабната и тежка измама, в която е замесена мафията оказва влияние не само на Уолстрийт, но и на целия банков свят.

Заради отказа си да даде информация и заради обвиненията в пране на пари, Джордън Белфорт прекарва 22 месеца в затвора – преживяване, което променя изцяло живота и вижданията му.

„Вълка от Уолстрийт“ от Джордан Белфърт

1987 година. Време на безгранична алчност и упадъчен морал. Уолстрийт е в центъра на финансовия кипеж и бъка от новоизлюпени милионери. Най-прочутият от тях е Джордан Белфърт, основателят на скандалноизвестната инвестиционна компания „Стратън Оукмънт“, наричан Вълка на Уолстрийт. През деня печели хиляди долари на минута, нощем ги харчи още по-бързо за наркотици и секс. Финансовият гений със замъглено от дрогата съзнание успява да потопи огромна яхта, да катастрофира с луксозния си частен самолет, да унищожи своето семейство-мечта с красива и предана съпруга и две малки деца. Стотиците лесно спечелени милиони и безразсъдните спекулативни действия на Белфърт привличат рано или късно вниманието на разследващите органи. Забранено му е да участва на паричните и стоковите борсите докато е жив. По-късно влиза и в затвора за поредица от измами и пране на пари…

Написаният от Белфърт роман е основан на личните му преживявания през десетте години на финансов възход и представлява в някои отношения почти наръчник за бързо забогатяване. Донякъде дава и отговор къде се корени днешното спукване на балона-мит за Уолстрийт.

„Станах милионер от борсови спекулации на 26 години, на 36 бях затворник. Купонясвах като рокзвезда, живях като крал и едва оцелях. Тази книга е историята на възхода и падението ми като легендата на американския предприемач“, пише Белфърт. Правата върху автобиографията му са откупени от „Уорнър брадърс“ за създаването на филм, който ще бъде режисиран от Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо в главната роля.

След тази книга Джордън Белфорт пише и втората – „Залавянето на Вълка от Уолстрийт“

„Като обърна погледа си назад, мога да направя едно-единствено тъжно заключение: едва ли някой друг на този свят е живял по-безразсъдно от мен. Поставях парите над почтеността, алчността ми заместваше морала, а ламтежът – обичта. Избирах за приятели хора, от които трябваше да се пазя, поемах рискове при всяка възможност, а чувството за вина давех в слонски дози наркотици. Заслужавах да бъда заловен. Може би се питате дали изобщо съм се променил, дали искрено съжалявам за извършените престъпления, дали хилядите извинения, които съм поднесъл на жертвите си, са искрени? Отговорът е едно голямо „ДА“.“

След „Вълка от Уолстрийт“ от Джордан Белфърт в седмичната класация за най-продавана художествена литература на „Хеликон“ се подреждат: „Сянката на чинара“ от Джон Гришам и „Щастливите хора четат и пият кафе“ от Анес Мартен-Люган. Начални позиции запазва и „Любов“ от Елиф Шафак.

 

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.