Книгата, която никой не може да прочете или да дешифрира

13
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Книгата, за която говорим, е дълга 350 страници от корица до корица. Тя е базирана върху идеята за един измислен свят и съдържа множество илюстрации, които са сюрреалистични и абстрактни. Например една от ръчно нарисуваните картинки представя влюбена двойка, която си променя формата в алигатор и плодове, от които капе кръв.

Този роман се нарича Codex Seraphinianus и трябва да представлява илюстрирана енциклопедия на един мистичен, но все още неоткрит свят. Към днешна дата книгата си остава пълна загадка за лингвистите, които са се опитали да я дешифрират. Нито един не е успял да идентифицира азбуката, на която книгата е написана, нито да вникне в смисъла на написаното.

Зад тази литературна загадка от друго измерение стои творческият гений на Луиджи Серафини – италиански артист и индустриален дизайнер. За първи път книгата бива публикувана през 1981 г. На Серафини са му необходими 30 месеца, за да започне и завърши кодекса, върху който работи от 1976 г. до 1978 г. Попитан за синтаксиса, използван в книгата, Серафини отговаря, че голяма част от написаното е продукт на „автоматично писане“, че е искал да пресъздаде преживяването на децата, които виждат книга за първи път, но все още не могат да прочетат, но все пак имат бегла идея за какво може да става въпрос.

Изключително трудно е да се сдобиете с печатно копие на Codex Seraphinianus, но, ако сте заинтригувани от нейната мистерия, можете да си я изтеглите цялата в PDF формат от ТУК. Междувременно сме подбрали някои от най-интересните илюстрации, които да ви създадат някаква представа за това как изглежда тази енигматична книга.