Ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров рекетирал бизнесмени?

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров е рекетирал бизнесмени. Една от жертвите му е Венцислав Чамурджиев, който е бургаски бизнесмен и адвокат – бивш общински съветник в Бургас, разкрива TV7.Чамурджиев разказва за среща със Станимир Флоров, който е близък приятел и беше дясна ръка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Срещата се провежда в сградата на службата през 2011 г. и по думите на Чамурджиев е записана и има свидетели.

По това време той е обвиняем като шеф на организирана група, занимаващ се с лихварство. Арестуван е в началото на ноември 2010 г. и прекарва 15 дни в ареста. Разработката срещу него е на бургаските антимафиоти. Чамурджиев иска среща с Флоров, за да разбере защо и откъде идва ударът срещу него.

Флоров обаче твърди, че не знае нищо по случая, въпреки това написва на бележка сума от 300-400 хил. и я подава на Чамурджиев. Според бургаския бизнесмен това е било масова практика за рекет на бизнеса при управлението на ГЕРБ.

Делото срещу Чамурджиев е сред първите, които са внесени в началото на 2012 г. в новосформирания Специализиран съд. Той твърди, че по него са извършени много процесуални нарушения – фалшиви разпити и лъжесвидетелства от хора, които са били принуждавани да дават показания.

Чамурджиев предполага, че задържането му е част от практиката на предходното управление да прави показни акции срещу служители на представителни постове с цел пиар. „Какво ще става след това – никой не го интересуваше“, коментира той

Делото срещу бургаския бизнесмен започва по жалба на Тодор Атанасов, по известен като Томито Черния. Двамата са приятели. По това време Черния е обвиняем, всичките му имоти са запорирани, а самият той е затънал до уши в кредити. Два от тях са от фирми, на които Чамурджиев е консултант.

Чамурджиев твърди, че на Черния е обещано „да му оправят делото“ и той се подвежда. Атанасов сам признава, че това е било така. Нещо повече – от протоколите от съдебните заседания става ясно, че Томито е имал за задача и да намери други жертви на лихварството на Чамурджиев.

Димитър Николов е един от посочените като пострадали. Той ползвал две коли, взети на лизинг от Тодор Атанасов, който обаче идва и му ги взима. Освен колите губи и два имота в Трявна и в Панчарево, които са гаранция. Николов разкрива, че Томито му е отправял заплахи от името на Чамурджиев.

Подобни са показанията пред съда и на другите пострадали. В разпитите Томито Черния казва, че всеки ден е бил в полицията в Бургас. Чувствал се като служител на БОП-а. Според наблюдаващият прокурор по делото срещу Чамурджиев – Андрей Андреев действително има разминавания между показаната в съдебната и досъдебната фаза. Законът обаче предвижда възможност за четене, а и освен на тях се разчита и на други разкази на свидетели. Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров не е открит за коментар./БЛИЦ