Йонотера

26
Добави коментар
maritime
maritime

 

Oenothera

 

Народно название. Йонотера.

 

Описание. Йонотерата е представител на род, който включва над 100 вида растения, които са с разнообразен облик: треви и полухрасти, разклонени или прибрани, с прости, целокрайни, назъбени, лопатовидни или пересторазсечени листа. Йонотерата представлява едногодишно, двугодишно и многогодишно коренищно тревисто растение с височина от 30 до 120 см. Стъблата са изправени, има и стелещи се, покрити с твърди власинки. Листата са прости, овално ланцетни, назъбени или пересто разсечени, разположени в последователен ред. Цветовете са едри, често ароматни, пурпурни, жълти, бели, розови, събрани в дълги четковидни съцветия рядко единични или по два. Разтварят се вечер и през нощта през деня се отварят само в мрачно време. Цъфти от юни – септември. Плодът е многосеменна кутийка.

 

 

Условия на отглеждане. Йонотерата е зимо и сухоустойчива култура. Добре расте на слънчеви места. На сянка цветовете се отварят и през деня. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, с неутрална реакция, богата на хранителни вещества. Добре се отзовава на редовно торене. Премахвайте увехналите съцветия.

 

Размножаване. Чрез семена, които се засяват в края на май – началото на юни директно в почвата или в студени парници. Не трябва да допускате изсушаване на субстрат иначе семената няма да покълнат. През зимата укривайте с листа или клонки. Можете да размножавате и чрез млади издънки, които се образуват около майчиното растение, или чрез делена на храста през май, или септември-октомври.

 

Партньори. Растения с контрастни цветове.