Човекът, който отказа да поздрави Хитлер през 1936 г.

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Човек, който не може да посрещне страха, винаги ще бяга от него. Казал го е Джорд Патън. Виж в Гугъл. Именно такъв човек е този на снимката. Казва се Аугуст Ландмесер и както се вижда е посрещнал страха, но за негово съжаление не е успял да избяга. Не от страха, а от последиците.

Ландмесер е роден на 24 май 1910 г. 21 г. по-късно, с надеждата, че това ще му помогне в търсенето на работа, той става член на нацистката партия. Започва да тропа с крак и да вика “Зиг Хайл” с изпъната  напред ръка. Така както правят всички поддръжници на Адолф Хитлер. Веднъж обаче той отказва да го направи, а останалото е история.

През 1935 г., когато Ландмесер се сгодява за еврейката Ирма Еклер, той е изключен от партията, тъй като няма право да “взима” еврейка. Двамата се разписват в Хамбург, но Нюрнбергските закони, приети месец по-късно, правят брака им невалиден. Аугуст влиза в затвора по ред обвинения, но след това е освободен поради липса на доказателства. Проблемите обаче продължават. Нацистите са категорични – никакъв брак с евреи.

На 13 юни 1936 г. нацистите правят голямо събиране на работници на фабриката „Блом + Фос” в Хамбург, по случай пускането по вода на тренировъчния кораб „Хорст Весел”. Всички са благодарни на Хитлер и в края на церемонията правят нацисткия поздрав, с изключение на един мъж в тълпата, застанал с ръце, кръстосани пред тялото. Този мъж, както се досещаш, е Аугуст Ландмесер. Той отказва да поздрави човека, който не му позволява да официализира връзката със своята любима. На 17 октомври 1944 г. Ландмесер изчезва безследно, а пет години по-късно е обявен за мъртъв.

Защо ти споделяме тези факти? Защото тези хора трябва да се помнят и защото любовта е горивото на славата. Казваме го с ръце, скръстени пред тялото. Досущ като Ландмесар…

А ти? Страхуваш ли се?