Купуваме зехтин от Гърция, храна от Македония и дрехи от Турция

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Средните цени на храни, напитки и цигари в магазините в България са по-високи от тези в съседните Македония, Турция, Сърбия и Румъния, пише „Труд”. Разликите с Белград и Букурещ все пак са минимални, но в наша вреда. Данните са от сравнение на индексите на потребителските цени в сайта numbeo.com. Единствено ако се включат и цените в ресторантите, България успява да слезе под цените в Сърбия.

Скъпотията у нас се доказва и от пазаруващите в съседна Македония нашенци. Там пилешките гърди например се продават за 3.65 евро, докато у нас струват 4.46 евро. Бутилка вино пък излиза с 83 евроцента по евтино.

Дори от най-скъпата в региона Гърция българите купуват масово зехтин и перилни препарати, които излизат на същата цена, както у нас, но са доста по-качествени. Положението е същото и в магазините в Турция, Сърбия и Румъния.

В Сърбия единствено цените в ресторантите са по-високи, отколкото у нас, затова тя е пред нас по скъпотия, ако това се вземе предвид. Иначе сръбските яйца, доматено пюре, захар и шоколад са по-евтини от аналозите им в родните магазини.

Турция пък е номер едно за нашенци, купуващи дрехи. Въпреки че и нашите магазини са пълни с тяхна стока, в самата Турция цените са по-изгодни, а и качеството – по-добро. /БЛИЦ