Топ 6 тенденции в Уеб дизайна през 2014 година

14
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

Изглежда класическият уеб дизайн започва да се видоизменя както и всяко друго поле на визуалното изкуство. Започва да се говори за мода при създаването на сайтове. Вижте какво казват експертите за модерните тенденции в Уеб дизайна при изграждането на сайтове за 2014 година:

1.      Дойде времето на специализирания мобилен дизайн. След бума на отзивчивия дизайн собствениците на сайтове започват да осъзнават, че ако искат потребителите да посещават сайта им през мобилните си устройства, ще трябва да го оптимизират, така че да изглежда възможно най-добре на малкия екран на телефона или таблета. Ако сте намислили да създавате дизайн за мобилната версия на сайта си, вземете в предвид факта, че най-вероятно потребителите ще го управляват с пръсти.

2.      Стандартите  HTML 5,  CSS 3 и микро данните са нещо, което не трябва да пропускате.  Ако искате да сте в крак с тенденциите в уебдизайна, то намерете време да се запознаете отблизо със HTML 5 и CSS 3. Започнете да ги използвате в дизайна на собствения си сайт и ще видите колко по-лесно след това ще ви се стори боравенето  с други стандарти като JavaScript, например.  Новите програмни езици като HTML 5 ще дадат възможност на дизайнерите да създават сайтовете точно,  както си ги представят, без да се налага да се съобразяват с ограничения на поостарелите вече програмни езици.

3. Много експерти в дизайна твърдят, че най-актуалните тенденции в използваните форми за визията на сайтовете през тази година ще бъдат  кръговете и заоблените форми, особено за профилните снимки.  Новата мода на кръговите форми в съвременния уеб дизайн ще се разграничава от традиционните норми за изглед на сайта. Както и при всяка друга мода, идеята ще бъде да се скочи в тотално нова посока, загърбвайки целия досегашен опит и утвърдени представи.

Традиционните форми в досегашния опит бяха вариации на тези по подразбиране в програмните езици, а тенденцията за закръгляне се забелязва от доста време. Явно вече е достигнала до съвършения кръг. Постепенното намаляване на ограниченията при реализацията на дизайнерските решения съвсем очаквано ще доведе до бум на реализацията на новите възможности.

4.      Банери и панделки. Все по-популярно ще става използването на ленти за навигация, интегрирани в банер, който от своя страна напомня панделки. Може да намерите инструкции за използването на такива ефекти в много блогове. Визуално може да разгледате банерите и логото на Postvai.COM.

5.      Много сайтове ще се оформят като онлайн списания. Очаква се бум на онлайн списания, които по същество са като блогове, но са направени така, че да симулират разлистването на истинско списание. Анализаторите смятат, че много автори ще намерят работа именно в такива издания.

6.      Динамична типография. Много Уеб сайтове ще започнат да използват непопулярни шрифтове за да са различни. Ако искате и вие да сте по-интересни с подобен подход ви препоръчваме https://typekit.com/. Този инструмент ви позволява да кодирате определен шрифт само в заглавието на документа. След това може да използвате какъвто искате шрифт. Хубавото е, че тази техника е базирана на JavaScript, така че посетителите на сайта ще виждат шрифтовете, дори да ги нямат инсталирани на компютъра си.

Дали модата ще достигне и до България е рано да се каже, тъй като българските Интернет потребители  все още не са свикнали да инвестират в развитието на сайтовете си и конкретно в уеб дизайн. Факт е, обаче, че потребителското око става все по-взискателно и българската реалност няма да изостане много от световната.

Макар все още да се подхожда по-скоро с насмешка към подобни статии, интересното е, че започва да се говори за модерен уеб дизайн. Самото говорене е показателно от гледна точка на факта, че хората свикват с понятието и започват да придобиват критично мнение към него. А дали ще са кръгове, панделки, триъгълници или неправилни многоъгълници, тенденциите за уеб дизайн обещават да издигнат това изкуство отвъд технологичните му граници, приравнявайки го с другите креативни полета на дизайна.