Жасмин в саксия

12
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Ароматът на жасмин е любим на много хора, затова е сред най-използваните в парфюмерията, козметиката и ароматизаторите за дома. Оставете химията настрани и си купете естествен жасмин в саксия.

Жасмин отблизо

Жасминът е нежно и красиво растение, чийто аромат действа успокояващо и бързо завладява сетивата. Стайният жасмин е с китайски произход, но днес се отглежда успешно почти в целия свят. Расте бързо и с правилните грижи се отрупва с красиви цветове от последните седмици на зимата до началото на пролетта. Жасминът цъфти в бяло, въпреки че пъпките му са розови.

Как да отглеждате жасмин в саксия?
Жасминът не е претенциозно цвете, а дори напротив – много начинаещи градинари се справят успешно с неговото отглеждане. Вижте какви са изискванията на ароматното растение:

Поливане.
Жасминът трябва да се полива редовно, ако искате да расте здрав. През горещите дни на лятото може да се наложи да поливате сутрин и вечер. Зимата ограничете дозата и поливайте, когато почвата е суха. Жасминът обича влажния въздух, затова е хубаво често да пулверизирате.

Вижте също: Органично подхранване на растенията

Светлина.
Жасминът е топлолюбиво растение и не понася драстични застудявания – затова се гледа най-често на закрито. Дръжте го на източен или западен прозорец, където да бъде огряван от слънцето през половината ден. Гледайте температурата в стаята да не пада под 16-17 градуса.

Почва.
За жасмин в саксия се нуждаете от обикновена градинска почвена смес. Ако искате по-обилен цъфтеж, трябва да наторявате растението с течна тор за цветя до 2 пъти месечно.

Размножаване и пресаждане.

Жасминът се пресажда към средата на пролетта, когато периодът на цъфтеж е отминал. Тогава може и да го подкастрите, като отстраните по-крехките израстъци. След това го изведете на открито (ако температурите позволяват) и слънчево място. Цветето се размножава с помощта на семена или резници.

Вижте също: Кога растенията са най-ароматни

Други.
Когато порасне, жасминът се нуждае от подпори, за да расте в правилна форма. Пазете го от въздушни течения, защото лесно може да се разболее. Оглеждайте се за листни въшки – ако не пулверизирате достатъчно въздуха, те ще са първите, които ще се възползват от случая.

29.01.2014/ Христина Спасова