Наистина ли папагалите могат да говорят

33
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Животни

Ако имате домашен любимец или просто обичате животните, може би ви се приисква понякога да проведете истински разговор с тях. Няма ли да е хубаво да можете да разговаряте с кучето си как е минал денят ви?

Ако имате папагал, възможно ли е желанието ви да се сбъдне? Папагалите, както и някои други видове птици, могат да говорят, но в състояние ли са да проведат истински разговор?

За жалост, не! Въпреки че папагалите произнасят някакви думи, те не са в състояние да говорят като хора. Те не влагат в думите конкретни значения – просто имитират думи и изрази, които са чули.

Повторението на звуци, които са чували много пъти, се нарича мимикрия. „Говорът”, който чуваме от папагалите, всъщност е смесица от имитации на всякакви звуци – от изговорени думи до скърцане на врати и лай на куче.

Само защото папагалите реално не говорят, не означава, че мимикрията не е нещо впечатляващо. Знаете ли, че папагалите нямат гласни струни като хората? Да, наистина. Вместо това папагалите използват мускулите в гърлото си, за да насочат въздушния поток през устата си и така да имитират звуците, които чуват.

Папагали, като жако и амазона, не са единствените птици, които могат да се научат да имитират звуци, включително и човешки гласове. Някои други птици, известни със способността си да „говорят” са: малък огърличен папагал, вълнист папагал, корела.

Ако сте се чудили защо някои птици имитират звуците, които чуват, това е така, защото те са социални същества. Те чувстват необходимост да комуникират с хората около тях. Бидейки домашни любимци, папагалите се привързват към собствениците си и искат да си общуват с тях.

И понеже човек не може да научи „езика” на папагалите, то птиците се опитват да научат езика на собственика си. Мимикрията е техният начин да привлекат внимание и да комуникират със стопаните си.

Ако искате говореща птица за домашен любимец, най-добре си вземете такава, която вече знае как да имитира звуци. Дори и да умее да издава няколко звука, пак ще трябва да прекарате часове в обучение и насърчаване да „говори” още.

 
25. Акулите средно имат 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби,&nbspповече

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят&nbspповече

Голяма част от островите на планетата са необитаеми. Там няма питейна вода,&nbspповече