Как да се отървеш от натрапчивия ухажор

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Или, иначе казано, понякога е твърде сложно да се избавиш от натрапчив поклонник. За да се справиш с това, трябва правилно да оцениш ситуацията и характера на преследвача.

Натрапчивият сваляч създава на дамата на сърцето си повече неудобства, отколкото радости – буквално я задушава със страстите си, звъни й, причаква я пред входа, изпраща я до работата. При това не разбира никакви намеци и откази и всичките му усилия да прекрати безобразното си поведение са напразни. Подобно положение е познато на много жени. Понякога на човек му се струва, че това е някакъв затворен кръг, от който няма измъкване. Но истината е, че можеш да се избавите от всяка ситуация, дори най-сложната.

Според психологическите и емоционални критерии всички натрапчиви поклонници могат да бъдат разделени на три групи.

Хленцало

Този поклонник се опитва да те превземе чрез продължителна обсада. Търпението му няма граници, той е готов да ти прости всичко, само да станеш негова. Характерно за поведението му са безкрайните телефонни обаждания, часовете разходки под прозореца и пред входа ти и други подобни.

Това е човек, който е абсолютно наясно с положението и разбира, че по силата на редица причини може да остане с несподелени чувства и разбито сърце, но не приема това като неизбежен изход от положението. Според психолозите този тип хора обикновено са свити и скромни, не са агресивни, от което често на жените им става жал за тях. Преследвайки любимата жена, този тип се превръща в нейна сянка, а не в ярък борец за любовта си. Напълно вероятно е ти да се превърнеш не в обект на неговата любов, а дори на неговото обожание. Не бива да забравяш също, че търсейки взаимност, той просто реализира някаква своя натрапчива идея.

Да приключиш връзката си с такъв мъж малко след като е започнала, е невъзможно. Можеш само да скъсаш окончателно или изобщо да не я започвате. Обясненията ти, че не го обичаш, няма да доведат до нищо. Той ще те моли, ще обещава да се промени и повече да не ти досажда, но само след ден ще наруши обещанието си.

Какво да правиш? Можеш да опиташ да промениш положението от разстояние. Ако имаш такава възможност, замини някъде за седмица-две, за да не може да те вижда. Психолозите твърдят, че това ще укроти страстта му. Няма гаранция обаче, че ще се случи точно така, и има вероятност след завръщането ти той отново да започне да ти досажда. Тогава какво?

Остава последният вариант – много жесток, но реалистичен. Покажи му, че си имаш приятел, в когото си безумно влюбена. Това ще му подейства като студен душ, но само в случай, че сам види как вие се целувате и прегръщате. Тогава той непременно ще се разочарова от теб и ще сметне, че любовта му към теб е грешка.

Палавник веселяк

Той е жизнерадостен, безгрижен човек с превъзходно чувство за хумор. Поради енергичния си характер той ще се чувства задължен да ти досажда с вниманието си, без да подозира, че изобщо не желаеш това и че отдавна се чудиш как да се избавиш от сполетялото те “щастие”.

Веселякът е изпълнен със самоувереност и лекомислено веселие. Той гледа на живота с лекота и не отдава значение на фактите, които не го интересуват. Включително на твоето нежелание да приемеш ухажванията му. Безцеремонно ще се втурва в живота ти, когато му се прииска, като така още повече ще те дразни.

За да се избавиш от такъв поклонник, не трябва да се впускаш в поучителни беседи, а ако му покажеш новия си приятел, човек с подобен вътрешен свят просто няма да обърне внимание на този факт. Може дори весело да заплаши да не се навърта около теб, “своето” момиче, за да не пострада. Той така или иначе те смята за свое момиче. Какво да правиш тогава?

Ситуацията е съвсем проста и според психолозите лесно решима. Започни съзнателно да ограничаваш свободата му. Обиждай се, че не ти е позвънил или не е дошъл; питай го къде е бил, с кого се е срещал; кани го на гости и настоявай да върши нещо из къщи; не го пускай да излиза с приятели; предложи му да отидете на гости на майка ти. Кажи му, че вашите отношения са стигнали толкова далеч, че е време да поговорите за брак, още повече, че ти отдавна искаш дете. Като се има предвид несериозният характер на този вид мъже, може със стопроцентова сигурност да се твърди, че досадникът ще изчезне от живота ти.

Маниак оптимист

Това е най-сложният и необясним тип личност, който може да срещнете. Неговият главен житейски принцип е: “Ако не си с мен, няма да си с никого!” Той е твърдо убеден, че ще постигне своето. Такъв мъж е способен на абсолютно непредсказуеми и луди постъпки. В порив на ярост може да те заплаши, че ще се самоубие или ще посегне на теб.

Вариантът с демонстрирането на нов приятел ще го доведе до бяс. Опитът за ограничаване свободата му въобще няма да му направи впечатление – той ще е щастлив да остане до теб навеки.

Психолозите твърдят, че всичко зависи от това, колко адекватно е състоянието му. В повечето случаи подобни заплахи са предизвикани от усещането на мъжа за собствено безсилие, от неспособността му да контролира положението и осъзнаването на факта, че не може да повлияе на изхода на събитията. В този случай маниакът просто играе ролята на жертва, предизвиквайки страх и жалост у жената. В действителност обаче той няма да направи нищо подобно, защото е изрекъл заплахите или в момент на слабост, или това е бил красив спектакъл с един-единствен актьор.

Най-добрата рецепта за излизане от подобно положение е да се постараеш да не реагираш на заплахите или да се съгласяваш с тях: ако искаш да си режеш вените, моля! Смяташ да се оттеглиш в манастир – вратите са отворени. В резултат на това поклонникът или ще загуби интерес от играта, или ще осъзнае своята ненужност. И всичко ще се разреши от само себе си.

Разбира се, има и случаи, когато такива заплахи са предизвикани от психически отклонения и човекът наистина е способен да извърши нещо необмислено. Те обаче са крайно редки и изискват квалифицирана медицинска помощ, а това е съвсем друга история.

КАРАЙТЕ СЕ С ДОСТОЙНСТВО

За да избягвате скандалите, изслушвайте се взаимно, съветват семейните психолози

Навярно не е имало, няма и няма да има бракове без кавги. Да се сдърпаш с другия е от лесно по-лесно, но малцина знаят как да потушат спора или да го насочат в мирно русло. Явно това идва с опита.

Мъжете избухват по-бързо и изблиците им траят по-дълго. Те са по-раними и податливи на стресове. Освен това мъжкият организъм произвежда много адреналин, който въздейства много възбуждащо и трудно напуска организма.

Нервната система на мъжете е по-чувствителна, ето защо те по-лесно може да бъдат извадени от равновесие. Не може да се каже, че жените са нечувствителни към семейните конфликти, но тях ги вадят от релсите значително по-интензивни дразнители. Не е тайна, че и жените, и мъжете обичат да вкарват в действие нечестни методи. Жените например използват сълзите в качеството на аргумент, а мъжете за дълго се запасяват с мълчание.

Мъжете по-охотно от жените прибягват до бойкот на противника си. Макар че игнорирането на партньора или проблема в някаква степен им помага да отстраняват стресовете, такова поведение създава стресова ситуация вече за техните съпруги и приятелки. Именно това поведение на мъжете действа потискащо на жените. Когато жената вижда, че мъжът избягва спорните въпроси, тя обикновено се старае да обсъжда именно тези въпроси. Жените обаче по-лесно излизат от конфликта и прощават. Спорът си остава такъв, докато не засегне личността. Когато разговорът се насочи към личността, ние губим самоконтрол и казваме нещо, за което после съжаляваме. Ако искате да прекратите спора, съгласете се с аргументите на партньора. И обратно – казвайки нещо негативно, преминете в нападение. Само имайте предвид, че във втория случай вие, съвсем неочаквано за себе си, ще се окажете вмъкнати в нов рунд на взаимни обвинения и упреци.

На агресивните нападки жените често отвръщат с контраатака. В този случай малката критика, която се съдържа в думите на мъжа, неизбежно се обръща в поток от критика по негов адрес. Склонността към лични оскърбления обаче е много по-силна у жените. Трябва да се каже, че за жените кавгата е голямо разочарование – човекът, който винаги й е бил верен приятел и сигурен защитник, изведнъж я напада. Жената има чувството, че са я предали. Мъжът пък възприема спора просто като спор.

Един от ефективните начини да се избягват скандалите е в умението на двете страни да се изслушват взаимно. Единият трябва да говори, а другият в това време да възприема думите му. През няколко минути страните трябва да разменят ролите си. Ролята на слушател е по-трудна. Вие трябва да се накарате да разбирате какво говори събеседникът ви, без да се опитвате да се защитавате – независимо дали сте съгласни или не. Това не е дуел на тези и антитези, а опит да се разбере как изглежда ситуацията от гледна точка на противоположната страна. Добър начин е да спирате говорещия на всеки 20-30 секунди и да възпроизвеждате мисълта му, за да се убедите, че го разбирате именно така, както той иска да я изложи.

Трябва да дадете възможност на любовта и уважението помежду ви да победят разногласията ви. Мигновени и лесни решения няма и е безсмислено да търсите такива. В крайна сметка вие встъпвате в брак в името на някаква съвместна цел, за да имате удоволствието всеки ден да се виждате и обичате. Вие правите това не за да се карате. Но определени противоречия са неизбежни. Ако се научите да ги решавате, ще бъдете щастливи.