Как да изберем име на детето

11
Добави коментар
kkeliov
kkeliov

Избирането на име на детето е съдбовен за него акт, тъй като то трябва да съответства на неговата душевност. В противен случай се нарушава хармонията, което пък води до несполуки в живота.

Старата българска традиция повелява децата да бъдат кръщавани на своите дядовци и баби, на светии от църковния календар или на кръстника си. “Подновяването” на името се счита като продължаване на рода през времето.

Смята се, че е редно най – напред да се подновят имената на родителите на мъжа, а след това на жената. Въпреки, че някои учени казват, че има психоенергийно отслабване между двама с еднакви имена. Заедно с името се предава характера и кармата на предишния носител на това име.

Ако две деца се кръщават на един дядо например, трябва имената им да започват с различни букви – като Димитър и Митко. Ако детето се кръщава на починал родственик, то трябва да е минала една година от смъртта му.

Според традицията не е добре да се подновяват имената на родителите, въпреки че напоследък това е много модерна тенденция.

Кръщаването на детето с име на светец е израз на почит към неговата святост. Този светец може да бъде модел на подражание, но в повечето случай се разчита на неговата чудодейна сила и помощ. Ето защо най – предпочитани са светците чудотворци – Георги, Димитър, Иван, Михаил.

По – рядко се кръщава с имена като Исус, тъй като това име се смята за свещено и недостъпно. В съвремието на светец се кръщава дете, когато име страх за живота му, или да го предпазят от болест.

Ако детето се роди на някой голям празник, то обикновено се кръщава на този светия, защото се счита, че то е дошло на този свят с името си. Не кръщаването на този светия се приема като разминаване между зададената същност и развитието му.

Детето може много да страда, да боледува. Несъобразяването с това може да доведе до опасност за майката. Ако много се налага да бъде уважен някой родственик, то светията трябва да бъде умилостивен, като всяка година му се прави курбан или му се пали свещ.

Българинът смята, че името определя не само психическите качества на детето, но и неговите физически качества. Ето защо понякога избира име на известни красиви хора, като желанието му е да ”прероди” този обичан човек и името му дава една вълшебна възможност за това.

Изборът на подходящо име за новороденото му позволява да бъде в хармония със себе си и да намери своя правилен път в живота.