Лешник за добра памет и укрепване на имунната система

15
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Лешник е вид дърво от семейството Брезови и плодовете, които ражда се консумират от векове, заради страхотния им вкус и лечебната им сила.

Освен, че ядката на лешника е много вкусна, за лечебни цели се използват листата и кората на растението, припомнят от bilka.info.

Можете да се наслаждавате на вкусовите качества на лешника, но е добре и да знаете, че в него се съдържат редица полезни съставки, които спомагат за лечение на заболявания. Чрез консумацията на лешник паметта ще се подобри, концентрацията вече няма да е проблем, имунната система ще се подсили и ще възстанови силите след боледуване. Всички тези ползи за организма лешника може да предостави на тялото, защото е богат източник на много полезни вещества. 

Най-познатите и полезни са въглехидратите, мазнините, протеините, калция, калия, магнезия, желязото, йод. Лешниковите ядки са и богат източник на витамините А, С, Е, В1, РР, и В12.

Рецептите, които днес ще ви предложим можете да използвате за лечение на сърдечно-съдови заболявания, за пречистване на бъбреците и за укрепване на имунната система.

1. За лечение на сърдечносъдови заболявания използвайте дървесна кора за приготвяне на настройка. С 1 чаша гореща вода залейте 1 супена лъжица лешникова кора. Оставете така комбинираните съставки да престоят за 8 часа. След престоя получилата се настройка се прецежда и е нужно да се разсели на 4 равни части. Изпивате всяка една част на веднъж, като интервала от време за почивка трябва да бъде еднакъв. За да има ефект от приложеното лечение трябва да приемате от настройката 14 дена.

2. Отвара от листата на лешника може да си приготвите по следния начин: с 1 чаена чаша студена вода се заливат 25 грама сухи листа от билката. Така комбинираните съставки се поставят на котлона, за да поврат 20 минути. След като периода на варене приключи трябва да поставите капак на получената отвара, за да се задуши билката. От отварата се приема 4 пъти дневно по 1 супена лъжица.

3. В случай, че имате проблем с бъбреците може да използвайте чай от листата на лешник. За да си приготвите една доза от ароматния чай ви трябва чаена чаша гореща вода, с която заливате 1 супена лъжица от билката. Полученият чай трябва да престои под капак за 1 час. Приемайте 3 пъти дневно по 1 чаена чаша. За ваше улеснение можете да си приготвите количество чай за ден наведнъж.

4. Можете да подсилите функциите на имунната система, като 3 лъжици с лешници се стрият. След това ги поставяте в съд и ги заливате с 50 милилитра вряла вода. Накрая към съставките добавяте и 1 лъжица мед и бъркате до пълното му разтваряне. Продължавате да разбърквате и едновременно с това към получената отвара добавяте 200 милилитра вода. Така сместа се оставя за 30 минути. Приемате по 5 пъти на ден по 50 грама от получената настройка.