Ретро кухня – за или против

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Ретро стилът е един от търсените варианти за декор на кухнята, защото се свързва с уют и сигурност. Но ретро стилът също има своите предимства и недостатъци. Ретро кухня – за или против?

Ретро кухня – цветове, обзавеждане, идеи

Ретро кухнята е за по-романтичен тип хора, които обичат да отправят поглед към миналото, защото го свързват с приятен спомен от детството или просто им навява усещане за спокойствие и сигурност.

Обикновено кухните в ретро стил са колоритни и привличащи погледите, тъй като използват един неутрален или земен цвят и един по-ярък и забележим. Фаворити за ретро кухнята са и пастелните тонове, като ментово зеленото се ползва с висок приоритет. Често ретро кухнята е издържана в снежно бяло и декорирана с цветни акценти в жълто или тюркоазено.

Вижте също: Коя кухня ви приляга

Обикновено основният материал в ретро кухнята е дървото. Стъклото и алуминият, които са характерни за по-модернистичните стилове, се ползват с най-нисък приоритет. Запазена марка за ретро кухнята е цветната мозайка около мивката, която в днешно време може да бъде по-ситна и в съчетание от два цвята или да включва по-големи плочки, на които има изрисувани плодове, зеленчуци и типични за кухнята мотиви.

Вижте също: Идеи и съвети за малката кухня

Когато става въпрос за обзавеждане на ретро кухня, трябва да се има предвид, че тук линиите са по-меки, а не така строги както в минимализма например. Особено внимание се обръща на интериорния текстил, който се превръща в част от декора на помещението. Кухненски кърпи, красиви покривки, меки пътеки и кокетни завеси са задължителни за почти всяка ретро кухня.

За да омекотят влиянието на миналото върху декора на стаята, някои избират комбинацията между ретро стил и модерно обзавеждане.

Ретро кухня – за или против

Хората, които харесват ретро елементите, подкрепят тезата за кухня в такъв стил, защото я намират за по-уютна от тази със скандинавски или минималистичен декор именно заради дребните детайли. Освен това ретро кухнята излъчва настроение, тъй като е издържана в свежи цветове. Третата причина, поради която ретро кухнята не е отживелица, е, че тя е също толкова функционална, колкото останалите, тъй като не й пречи да ползва модерна техника.

В също време опонентите смятат, че ретро кухнята е за хора, които живеят в миналото и не искат да приемат новостите на настоящето. Именно заради дизайна на кухненското обзавеждане, те смятат, че ретро кухнята е скучна и обикновена и противоречи на думите блясък и лукс. Освен това тази претрупаност в декора и прекомерното използване на домашния текстил я правят трудна за поддържане от домакинята.

05.02.2014/ Христина Спасова