Добри момчета срещу Лоши момчета | Хитрата сврака

26
Добави коментар
kikabelata
kikabelata

Защо клишето, че  (добрите) момичета харесват лоши момчета се оказва толкова вярно? Кое е това, което ги привлича като с магнит? Ровейки се из нета видях, че този въпрос е разискван предимно из разни тийн общества, което ме накара да се замисля дали разсъждавам по друг начин сега, на тази преклонна от тяхната гледна точка възраст.

Май ще трябва първо да определя известни рамки на понятията. Какъв е стереотипът на Лошото момче – бунтар, заклеймен от обществото, не му пука от мнението на околните, импулсивен до безразсъден, разкрепостен, женкар с богат опит (или поне демонстрира наличието на такъв, дори и да не е вярно), непукист, класически мачо-тип, нерядко с татуировки и известен опит в поправителни институции, и въобще – човекът, с когото всеки баща дава мило и драго дъщеря му да не се среща. Много често обаче под тази корава обвивка се крие някой добър дечко, склонен да даде всичко от себе си, когато реши, но който гледа да не се разкрива никога и пред никого. 

От друга страна Добрият е този, когото лошите момичета наричат мухльо, льохман, лузър, сухар, зубър, скучен и т.н. Спретнат, демонстративно интелигентен (друг е въпросът, че това може да е без покритие), разумен до степен на безумна скучност, често пъти много по-малко романтичен от лошия, просто защото не се сеща за това, стабилен, перспективен и най-вече – харесван от родителите и.

Понеже ще стане дума и за тях – да видим момичетата. След бърз и кратък сондаж стигнах до извода, че лоши момичета почти няма. Но пък има добри, чийто типаж като описание доста се доближава до този на добрите момчета.

Та кое е това, което кара нежния пол най-малкото да въздиша по „лошите момчета“, ако не направо да им се метнат със засилка? Теорията, че противоположностите се привличат, я заделяме за сега, понеже е прекалено отвлечена. По-скоро ми се избистрят няколко други причини:

1. Жените обичат да правят на пук, а кой е по-подходящ за това от неподходящия мъж? Независимо дали натриваме носа на татенцето, на настоящото гадже/съпруг от типа „льохман“, на приятелките или на самите себе си.

2. Чисто животинско привличане. Не може да се отрече, че Лошите привличат в най-голяма степен сексуално. Не вярвам много жени да са омагьосани от перспективата да създават семейство с такъв човек, но пък само мисълта за диво креватно изживяване е достатъчна да замъркат в краката му.

3. Чувството за неангажираност. Като следствие от т.2 и същността на лошото момче, жените не очакват сериозна връзка, а само забавление, тръпка, убиване на времето и бягство от сериозния свят. Има и голяма доза несигурност в отношенията, която ни държи на тръни и ни кара да сме изобретателни, за да задържим вниманието му. Което пък не позволява връзката да стане скучна.

4. Укротяване на опърничавия. Това може би не важи за всички жени, но за мен с пълна сила. Желанието да укротя дивото животно и да го накарам да се умилква край мен. В същото време жените също имат нужда от укротяване понякога, особено когато прекалено лесно доминират над Добрите. Сблъсъкът на силни характери може да е изтощителен, но си струва някой път да покачиш адреналина, за да разсееш скуката. Лошите момчета непрекъснато ти късат нервите, но въпреки това им прощаваш всичко.

5. Простота в отношенията. С лошите момчета всичко е ясно и открито – няма увъртане, няма непрекъснато двоумение и несигурност при вземане на решения, няма угризения на съвестта (тяхната!), няма безкрайни прелюдии, от които да забравиш какво си тръгнал да правиш, няма разиграване, всичко е просто и ясно – аз знам, че ти ме харесваш и ти знаеш, че аз те харесвам, и двамата знаем, че всичко ще е ден до пладне, но и двамата ни устройва. Пък ако нещата задълбаят – ще му мислим тогава.

Ако се напъна, може и още нещо да измисля, но за сега това май е напълно достатъчно да обясни саморазрушителното влечение на мацките към бродягите. Но пък винаги ми е било интересно защо в много по-малка степен мъжете са привлечени от не-добрите, клонящи към лоши момичета? Тези, които не подбират много, които не се интересуват от мнението на другите за тях, които не мислят за бъдещето и живеят ден за ден, с тъмен грим, много пиърсинг и псуващи повече от вас, без да ги е гнус да пипат бръмбъри и гущери. Може би защото не си ги представат като майки на децата им? Е, и ние не си представяме като бащи Лошите, но не можем да им устоим, нали? Всъщност, рано или късно всяка (разумна) жена започва да търси и ако има късмет си намира едно Добро момче, с което да започне да гради нещо. Защото, както стана ясно, Лошите са само за забавление.

Ако някое лошо момче се е почувствало засегнато, ще се радвам да чуя мнението му по въпроса. Добре де, ако и някое добро момче се цупи, също може да си каже. Абе я всички кажете какво мислите по темата

 

Ако ви е харесало – нацъкайте копчетата!

[twitter-button]