Идеи за декорация: Средиземноморски стил

8
Добави коментар
norata3
norata3

14 Юли, 2009 г. – 08:44, Коментари – 0

Географското определение за Средиземноморие е доста обширно – от Португалските брегове на Атлантическия океан до бреговете на Егейско море,Италия, Египет, Либия, Алжир, Гърция, Турция.

Къщите са големи и твърде далече от зимните неволи, защото дори през този сезон по Средиземноморието е топло. Каменни стени и дървени прозорци, отварящи се навън осигуряват прохладен полъх, така необходим при жаркото слънце през лятото. Стените са варосани, а това, освен че е много приятно, чисто визуално е и много здравословно, защото позволява освежаване всяка година. Средиземноморската декорация често може да бъде срещната под наименованието “испански” или “тоскански” стил, което всъщност не е чак толкова далече от истината, но не покрива изцяло понятието.

Подовете са керамични или изпълнени в непретенциозни мраморни плочи. Средиземноморският стил е в състояние да се конкурира с модернистичния, предлагайки естествени и чисти интериорни решения. Средиземноморските мозайки могат да се срещнат както в синьо-зелени лазурни цветове, така и в топли жълто-оранжеви нюанси.

Регионално, цветните палитри могат да се разделят на три групи – по една за Гърция, Африка и Прованса (територия в Югоисточна Франция, намираща се на Средиземно море и част от администартивна област Provence-Alpes-Côte d’Azur). Гръцка палитра

Синьо-бялата комбинация тук е класическа. Къщите разположени по бреговете на Гърция са снежно бели, а архитектурните им елементи като дървените капаци на прозорците, дограмата и вратите са боядисани в синьо. Този красив морски контраст, който намираме и в националния флаг се използва за покривала, декорация и аксесоари, характерни за средизменоморския стил.

Палитра, характерна за Прованса

Територията на Прованса е наситена с лавандулови и слънчогледови насъждения, маслинови гори и лозя. Това се отразява и на цветовата гама, характеризираща стила. Доминиращите цветове са ярко жълто, теракотено червено, тъмно синьо и лавандулово.

Африканска палитра

Цветовете, които отличават този Средиземноморски стил са типичните за Африка – землистите тонове на Атласките планини, пясъчното жълто на пустините и синият цвят на Нил.

Керамика:

Керамиката е много популярна в средиземноморския стил, както за подови настилки, така и за облицовка на стените в интериора и екстериора. Обикновено е изрисувана във флорални или геометрични мотиви и дава много приятно и прохладно усещане. За подови настилки често се комбинира с мозайка и се получава характерен декоративен ефект. Килими и текстил:

Когато се говори за типични и традиционни мотиви в килимите, обикновено изникват имена на държави като Турция, Сирия и Египет. Много от примитивните мотиви са взаимствани от притчи и легенди. Обрисуват сцени от Библията, дяволи и ангели или геометрични форми.

Мебели:

Семпли, устроени просто и функционални мебели са типични за Средиземноморието. В този стил е позволена фриволността – в една стая може да се видят дивам, два единични стола, съвсем различно кресло, керамична маса и разнотипни декоративни възглавнички. Но ако трябва да извлечем характерните мебели за средиземноморския стил, със сигурност ще трябва да отбележим масите от ковано желязо и изобщо присъствието му в стила. Столовете са обикновени, дървени или метални и са съвсем универсални – могат да бъдат използвани както в трапезарията, така и на балкона или в гардината.

Завеси:

Характерни са ефирните, леки, копринени или памучни завеси. Корнизите са от дърво или метал са най-подходящи. Кухни и бани:

Много обичайни са нишите и долапите. Шкафовете са дървени, отворени най-често и изваждат на показ керамични съдове и саксии с цветя.

Аксесоари:

Както вече споменахме, кованото желязо е типично и характеризиращо този интериорен стил. Също така всички видове метал могат да се срещнат като елементи от декорацията и в частност при аксесоарите – медни, калаени или железни съдове и плата окрасяват рафтовете и полиците в къщата.

Огледала от ковано желязо са чудесен акцент и могат да се сложат навсякъде, от банята до градината и навсякъде ще изглеждат на мястото си. Големи гоблени, закачени на стените са характерен елемент, особено в тосканските интериори.